Karadeniz Kadar Zengin ve Kapsamlı: Karadeniz Gezilecek Yerler Rehberi
Seyahatinize karar vermeden önce Rent Go’nun sunduğu araç kiralama seçeneklerini keşfedin.
Türkiye’nin güzel tabiatının ve tarihinin en yoğun olduğu bölgelerden biri kuşkusuz Karadeniz Bölgesi’dir. Karadeniz’de gezilecek yerler dendiği zaman gerek yeşil doğasıyla gerekse tarihi yapıları ile misafirlerine oldukça kaliteli ve nostaljik anılar kazandırmaktadır. Karadeniz gezileri genel kapsamda tüm Karadeniz Bölgesi’ni kapsayabileceği gibi aynı zamanda belirli alanlarını kapsayan gezi imkanlarını da sunmaktadır. Doğu Karadeniz’in doğası ve tarihi, Orta Karadeniz’in kültürel mirası ve doğası, Batı Karadeniz’in eski sokakları, şelaleleri ve daha nice güzellikleri ile ayrı ayrı geziler yapılmakta, sizler için oldukça keyifli, bilgilendirici ve doyurucu seyahat seçenekleri sunmaktadır.
Doğu Karadeniz’de Gezilecek Yerler
Trabzon’da Gezilecek Yerler
Trabzon’da yüzlerce doğal güzellik ve Trabzon’da gezilecek tarihi yerler olduğu da bilinmektedir. Bu yerler yakın ve kolay bir mesafede olduğu kadar uzak ve zor yollar üzerinde de bulunabilmektedir. Gezilecek doğal güzelliklerin, tarihi yapıların keyfini tam anlamıyla çıkarmak ve konforlu bir şekilde bu cazibe noktaları arasında yolculuk yapmak da hiç şüphesiz bu hususta oldukça önemlidir. Konforlu ve uygun bir gezi için araç kiralamalarınız da artık oldukça kolay ve uygun olmaktadır. Arabayla Karadeniz turu yapmak istiyorum diyenlerdenseniz, konfor içinde ve güvenle tatilinizin keyfini yaşayabilirsiniz. Hava yolu ile ulaşım sağladığınız takdirde Rent Go Trabzon Havalimanı araç kiralama ofisinden işlemlerinizi hızla ve güvenle tamamlayabilirsiniz.
Trabzon, Trabzon Kalesi
Trabzon Kalesi, Trabzon’un Ortahisar mevkiinde bulunmaktadır. İki vadi olan Tabakhane ve Zağnos vadileri arasına kurulan kalenin tarihi M. Ö 4. Yüzyıla kadar uzanmaktadır. Kalenin surları çok eskidir ve bu surların özelliği üç bölüme ayrılmış olmalarıdır. Kalenin görüntüsü simetrik değildir; aksine yamuk bir biçimde inşa edilmiştir. Trabzon isminin de Türkçe karşılığı yamuk olan ‘’trapez’’ kelimesinden geldiği düşünülmektedir.
Trabzon, Atatürk Köşkü
Doğu Karadeniz turu sırasında Trabzon’da iseniz, rotanızı Atatürk Köşkü’ne çevirmenizi tavsiye ederiz. Atatürk Köşkü, 1890 yılında Konstantin Kabayanidis tarafından inşa edilmiştir. Yazlık olarak inşa edilen köşk, Avrupa Rönesans ve Batı Rönesans mimarisinin sanatsal etkilerini oldukça yansıtmaktadır.
Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet sonrası Trabzon ziyareti yaptığı yıllarda hep bu köşkte kalmıştır. Önemli bir tarihi miras olan köşk, aynı zamanda Atatürk’ün vasiyetini yazdığı yer olarak bilinmektedir. Müze olarak faaliyette olan köşk, 19. ve 20. yüzyıllara ait eşyaları içerisinde barındırmaktadır. Birçok ürün bulunan köşkte toplam 344 adet eşya olduğu bilinmektedir.
Trabzon, Trabzon Müzesi
Doğu Karadeniz gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken turistik yerlerden birisi kuşkusuz Trabzon Müzesidir. Trabzon’un Zeytinlik caddesinde bulunmaktadır. 1900’lü yılların başında zamanın ünlü bankerlerinden olan Banker Kostaki Teophylaktos tarafından oturmak amacıyla yaptırılmış bir malikanedir. Bu malikane bir konak olmakla birlikte mimarisi tam olarak belirgin bir sanatsal dönemi temsil etmemektedir. Fakat uzmanlarca bu yapının İtalyan mimarisi özellikleri taşıdığı söylenmektedir. Banker Kostaki’nin iflas etmesi ile birlikte konak zengin bir aile tarafından satın alınmıştır. Millî mücadele yıllarında bu köşk bir karargâh olarak kullanılmıştır ve Mustafa Kemal Atatürk ilk başlarda burayı konaklama amacıyla kullansa da sonraki dönemlerde müze olarak faaliyete geçmiştir. Müzenin en ilgi çekici eserlerinden birisi ticaret tanrısı olan Hermes’in heykelidir. Roma Dönemi’nde Bronzdan yapılmış olan Hermes Heykeli M.Ö. 2. yüzyıla tarihlenmektedir.
Trabzon, Trabzon Şehir Müzesi
Müzenin binası 1990’lı yıllara kadar Trabzon Merkez Bankası olarak hizmet vermiştir. Ardından Tevfik Serdar Kültür Merkezi olarak ziyaretçilere açılan bina, 2017 yılında müzeye çevrilmiştir. Müzede Karadeniz tarihini daha yakından gözlemlemek isteyen için etnografik eserler ziyarete açılmıştır. Ayrıca interaktif sergi aracılığıyla karadeniz kültürü canlandırmalar ve dijital yayınlar kullanılarak eğlenceli şekilde ziyaretçilere tanıtılır.
Trabzon, Ayasofya Müzesi
Genç Bizans İmparatorluğunun meşhur kiliselerinden biri olarak bilinmektedir. Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethi sonrasında bu kilise camiye çevrilmiştir. Her ne kadar bir ibadet amacı taşısa da Birinci Dünya Savaşı sırasında depo ve hastane gibi hizmetler de vermiştir. Savaş sonrasında ise tekrar camii olarak faaliyetine devam etmiştir.
Trabzon, Tarihi Bakırcılar Çarşısı
Trabzon’da gezilecek yerler denildiği zaman akıllara ilk gelen yerlerden birisi Bakırcılar Çarşısı’dır. Doğu Karadeniz Bölgesi’nin zengin bakır madenlerinden elde edilmiş bakırlar burada işlenmektedir. Bakırların işlendiği atölyeler meşhur Bakırcılar Çarşısı içinde bulunmaktadır. Burada işlenen bakırlar, bronzlar ve pirinçlerden elde edilen ürünler Osmanlı Devleti saraylarına, İran bölgesine, Karadeniz’de bulunan diğer şehirlere gönderilmiştir. O dönemde oldukça talep gören ve meşhur olan bakırın işlendiği Bakırcılar Çarşısı tarihinin önemi de buradan gelmektedir.
Trabzon, Sümela Manastırı
Sümela Manastırı, yakından bakıldığı taktirde oldukça etkileyici olmaktadır. Zira bu manastır çok dik bir yamaca, insanların dahi zor yürüyebileceği bir bölgeye yapılmıştır. Manastırın denizden yüksekliği yaklaşık 1150 metredir. Rum Ortodoks Manastırı Kilisesi olan bu tarihi yapı ‘’Dünya Kültür Mirası Listesi’’ içerisinde yer almıştır. Manastırın yapılış tarihi 13. yüzyıl olarak bilinmektedir ve yıllar içerisinde sürekli bir yenilenme durumu söz konusu olmuştur. Yüzlerce yıl faaliyette kalmış olan manastır içerisinde zamanla yapılan restore çalışmalarıyla, cennet ve cehennem, ölüm ve yaşam imgeleri taşıyan freskler bulunmuştur. Bunun yanı sıra manastır içerisine gizli bir geçitle ulaşılan şapel, gözetleme yeri ve çile odası da bulunmaktadır.
Trabzon, Vazelon Manastırı
Karadeniz denince akla gelenler her ne kadar yeşillikler, yaylalar olsa da aynı zamanda eski manastırlar ve kiliselerde bunlara dahil olmalıdır. Vazelon Manastırı, Sümela Manastırı ile aynı vadi içerisinde bulunmaktadır. Yapımı 270 yılında olduğu bilinen manastır, Yahya Peygamber’e adanmıştır. Sümela Manastırına kıyasla oldukça eski olan Vazelon Manastırı hiç dokunulmadan 100 yıl boyunca kalmış, tabiri caizse kaderine terk edilmiştir.
Trabzon, Uzungöl
Çaykara ilçesinde bulunan Uzungöl Mahallesi, ismini sınırları içerisinde bulunan heyelan set gölünden almıştır. Deniz seviyesinden ortalama 1000 metre yükseklikte olan bu mahallesinden doğa yürüyüşü yaparak ünlü Haldizen Yaylası’na ulaşılmaktadır. Hem yürüyüş yolu hem de Uzungöl’ün çevresi kuş gözlemciliği yapılabilecek en güzel yerlerdendir.
Trabzon, Hamsiköy
Doğası ile, oksijeni ile ziyaretçilerini büyüleyen Hamsiköy, Zigana Dağları’nın eteklerinde bulunmaktadır. Denizden yüksekliği 1.300 metre olarak bilinen köy, ismini Arapça ’da ‘’beş’’ anlamına gelen ‘’hamse’’ kelimesinden almıştır. Dolayısıyla bu köyün asıl ismi ‘’Hamseköy’’ olmaktadır ve zamanla bu isim şimdiki halini almıştır. Tabiatı yemyeşil, havası oldukça temiz ve oksijeni bir hayli bol olan Hamsiköy’de yerleşik bir halk da bulunmaktadır.
Bunların yanı sıra belki de saymadığımız onlarca turistik yer bulunmaktadır. Trabzon’da gezilecek yerler listesi yapacaksanız eğer, eklemenizi tavsiye ettiğimiz diğer doğal güzellikler ve yapılar:
- Trabzon, Kayabaşı Tabiat Parkı
- Trabzon, Uzungöl
- Trabzon, Boztepe
- Trabzon, Sera Gölü
- Trabzon, Çal Mağarası
- Trabzon, Gülbahar Hatun Camii
Rize’de Gezilecek Yerler
Rize, Ziraat Botanik Çay Bahçesi
Rize’nin merkezinde bulunan çay bahçesi, Rize Kalesi’ni de içeren mükemmel manzarayı panoramik olarak ziyaretçilerine sunmaktadır. Aynı zamanda bir botanik parkın içine kurulmuş olan bu yerde şehirde yetişen ağaçları, çiçekleri ve endemik bitkileri gözlemlemeniz mümkündür. Ağaç ve çiçeklerin çevresinde yer alan tabelalar, Karadeniz’in bitki örtüsü hakkında bilgi almanıza da katkı sağlamaktadır.
Rize, Pazar
Rize merkeze 37 kilometre uzaklıkta bulunan ilçenin tarihi Roma Dönemi’ne dayanmaktadır. Roma Kralı Pompeius o dönemde buraya, Latince’de güzellik anlamına gelen ‘Athena’ ismini vermiştir. Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına dahil edilen bu yer, Cumhuriyet Dönemi’nde bugünkü adını almıştır. İlçe gezilecek doğal güzellikleri ve çayı, kivisi ve mandalinasıyla ünlüdür. Ayrıca ilçede kurulan Kadınlar Pazarı’nda Rize’nin yöresel lezzetleri, taze sebze ve meyveler satılmaktadır. Rize seyahatinizde mutlaka bu pazara uğramalısınız.
Rize Çamlıhemşin
Çamlıhemşin ile Rize merkez arası 60 km’dir. Çamlıhemşin, şehrin doğal güzellikleriyle ünlü ilçelerinden birisidir. İlçenin çevresi Kaçkar Dağları ile çevrelenmiştir. Rize ile özdeşleşmiş olan Ayder Yaylası’nın bir kısmı da Çamlıhemşin sınırları içerisinde yer almaktadır. Ayrıca Kaçkar Dağları Milli Parkı da Çamlıhemşin ziyaretlerinizde görülmesi gereken yerlerdendir.
Rize, Anzer Yaylası
Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı olan ve yaklaşık 35 km uzaklıkta bulunan Anzer Yaylası gerek tabiatı ile gerekse temiz havası ile her sene çok sayıda turisti misafir etmektedir. Endemik türde çiçeklerin bulunduğu bu yayla, Türkiye coğrafyasındaki en önemli yerleşkelerden biridir. Anzer Yaylası, doğası ve havasıyla olduğu kadar aynı zamanda balı ile de meşhur bir yayladır. Rize’de ne yapılır, sorusuna verilecek en güzel ve en sağlıklı yanıtlardan birisi Anzer balı yemek olacaktır.
Rize, Zil Kalesi
Çamlıhemşin İlçesine 15 km uzaklıkta bulunan Zil Kalesi, Rize’nin en dikkat çeken tarihi yapılarından biri olma özelliğini taşımaktadır. Kale, Fırtına Deresi’nin batı yamaç bölgeleri üzerinde kurulmuştur. Kalenin duvarlarında bulunan izlere ve kiriş deliklerine bakıldığı zaman, kalenin dört katlı bir yapıda olduğu anlaşılmaktadır. Duvarların üst kısımlarında pencereler bulunmaktadır ve bununla birlikte diğer bölümlerinde de mazgallar görülmektedir. Tarihi ve bulunduğu konum itibariyle Zil Kalesi’ni, Rize’de gezilecek yerler listenize ekleminizi tavsiye ederiz.
Rize, Rize Kalesi
Rize Kalesi, iç ve aşağı kale olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu ayrım yapılıyor olsa da aşağı kale olan kısım, günümüzde ne yazık ki neredeyse kaybolmuş durumdadır. Rize Kalesi, eski dönemlerde Ceneviz hükümdarlığı tarafından kullanılmıştır. Zaman içerisinde harabe haline gelmiş olan Rize Kalesi, Bizans imparatoru olan Jüstinyen tarafından restore ettirilmiş ve tekrar kullanılmıştır.
Rize, Şenyuva Köprüsü
Çamlıhemşin ilçesinin en önemli tarihi eserlerinden birisi olan Şenyuva Köprüsü, bölgenin en eski köprüsü olma özelliğini taşımaktadır. Köprünün ilk adı ‘’Çinçiva’’ olarak bilinmektedir ve tek kemerli bir köprü yapısına sahiptir. Şenyuva Köprüsü, Fırtına Deresi üzerinde bulunmaktadır ve bu köprü bir kitabeye sahiptir. Her ne kadar bir kitabesi olduğu kabul edilse bile, 1940’lı yıllarda bu kitabenin büyük bir selde kaybolduğu söylenmektedir. Köprünün dereye olan yüksekliği yaklaşık 20 metreyi bulmaktadır ve toplam uzunluğu 40 metredir.
Rize, Fırtına Deresi
Fırtına Deresi, heyecan sevenlerin ve adrenalin tutkusu olanların ilk tercihlerinden biri olmaktadır. Dere, Ardeşen civarına 2 km uzaklıkta bulunmaktadır. Derenin uzunluğu ise yaklaşık 57 km’dir. Hem yerli hem de yabancı turistlerin sıklıkla tercih ettiği ve özellikle su sporuna meraklı kişilerin gittiği Fırtına Deresi, bu bağlamda en uygun dere yapısına ve parkura sahiptir. Oldukça keyifli zaman geçirmenizi sağlayacak bu dere konusunda dikkat edilmesi gereken bir husus bulunmaktadır. Bu husus, yağmurlu havalarda derenin tercih edilmemesi gerektiğidir.
Rize, Pokut Yaylası
Çamlıhemşin’e yakın mesafede olan Pokut Yaylası, trekking yapmak isteyenler için ideal lokasyonlar arasında yer almaktadır. Yayladaki ahşap köy evleri, otantik yapısıyla ziyaretçilerin dikkatini çekmektedir. Pokut Yaylası ziyaretlerinde ahşap yayla evlerinde ve pansiyon olarak hizmet veren işletmelerde konaklama imkanları sunulmaktadır.
Rize, Elevit Yaylası
Deniz seviyesinden yaklaşık olarak 1800 metre yükseklikte olan Elevit yaylası, geleneksel yayla evleri ile dikkatleri çekmektedir. Bununla birlikte yaylada yaban keçisi de dahil olmak üzere birçok hayvan türünü gözlemlemeniz mümkün olmaktadır. Konaklama imkanlarının da sunulduğu Elevit Yaylası’nda ağustos ayında şenlikler düzenlenmektedir. Bu şenliklerde horon ekipleri gösteriler yapar. Ayrıca şenlik boyunca Rize’nin yöresel yemekleri ziyaretçilere sunulur.
Rize, Ayder Yaylası
Ayder Yaylası’nda sayısız doğal güzellik yer almaktadır. Yaylanın en dikkat çekici özelliklerinden birisi kaplıcalarıdır. Yayladan çıkan dağ suyunun birçok hastalığa iyi geldiği söylenmektedir. Ayrıca yayladaki görülmesi gereken yapılardan en önemlisi 750 metre rakıma sahip olan Zil Kalesi’dir. Yayladaki köy evlerinde konaklama imkanı da bulunmaktadır.
Rize, Kaçkar Dağı Gölleri
Kaçkar Dağları’nın Rize’yi çevreleyen kısmında yaklaşık 2000 metre yükseklikte buzul biriktirme ve aşındırması nedeniyle oluşmuş olan buzul gölleri bulunmaktadır. En ünlü buzul göllerinden ilki Öküzyatağı Gölü’dür. Bu göl, Çamlıhemşin Yukarı Kavron’dan zirveye doğru yürüyenlerin uğrak noktalarından birisi olmaktadır. Derebaşı Gölü ve Büyükdeniz Gölü de aynı güzergâh üzerinde bulunmaktadır. Bu göllerin çevresinde endemik bitki türlerini gözlemlemeniz mümkündür.
- Rize, Kız Kalesi
- Rize, Verçenik
- Rize, Gito Yaylası
- Rize, Fırtına Deresi
Artvin’de Gezilecek Yerler
Artvin, Karagöl
Karagöl olarak bilinen meşhur göl, Şavşat Karagöl ile Borçka Karagöl olarak ayrılmaktadır. Oldukça temiz havası ve harika bir tabiatı bulunan Karagöl gerek gezmek isteyenlerin gerekse kamp yapmak isteyenlerin tercih ettiği bölgelerden biridir.
Cehennem Deresi Kanyonu
Artvin merkezinden Ardanuç ilçesine doğru giderken yol kenarında tabelaları çıkmaya başlayan, oldukça görkemli bir yapısı bulunan bu kanyon, meşhur Norveç fiyortlarına oldukça benzer. Kanyonu ziyaret edecek olan ziyaretçilerin dikkat etmesi gereken bir husus; uygun bir ayakkabı seçimidir.
Zira kanyona ulaşana kadar belirli bir mesafe yürünmesi gerekir ve bu yürüme mesafesi boyunca yerler kayalık ve taşlarla doludur. Artvin doğal güzellikleri ile bilinen bir yerdir ve Cehennem Deresi Kanyonu başta olmak üzere birçok yer turistler tarafından çok beğenilmekte, ziyaret edilmektedir.
Artvin, Maral Şelalesi
Maral Şelalesi, Maralköy içerisinde bulunan ve oldukça görkemli bir görünüşe sahip olan meşhur şelaledir. Şelaleye ulaşmak için, yaklaşık 15 dakika kadar yürümeniz gerekir ve yüzmek için de oldukça uygun bir yerdir. Gerek çevresinde bulunan tabiatın güzelliğiyle gerekse canlandırıcı soğuk suları ile ziyaretçileri oldukça cezbetmektedir.
Elbette bu şehrin doğal güzellikleri ve tarihi yapıları bunlarla sınırlı değildir. Eğer ki rotanızı Artvin’e doğru çevirecekseniz, gezebileceğiniz diğer yerleri eklemenizi tavsiye ettiğimiz çeşitli doğal güzellikler ve tarihi yapılar şöyledir:
- Artvin, Atatepe
- Artvin, Mençuna Şelalesi
- Artvin, Çifte Köprü
- Artvin, İşhan Kilisesi
- Artvin, Kaf
Bayburt’ta Gezilecek Yerler
Doğu Karadeniz seyahatinizde geçmişi M.Ö. 3. bin yıla kadar uzanan Bayburt’u da mutlaka görmelisiniz. Şehir doğal güzellikleri ve tarihi yapıları sizlere mükemmel manzaralar sunacaktır.
Bayburt, Baksı Müzesi
Bayburt merkezden yaklaşık 50 dakikalık bir araç yolculuğuyla ulaşabileceğiniz Baksı Müzesi, Bayraktar Köyü’nde yer almaktadır. Müzede modern ve geleneksel sanat eserleri sergilenmektedir.
Müze sergilenen eserlerle birlikte, Çoruh Vadisi’ni gören bir tepenin üzerine inşa edilmiş olan ilginç mimarisi ile de dikkatleri çekmektedir.
Gümüşhane’de Gezilecek Yerler
Gümüşhane, Tomara Şelalesi
Tomara Şelalesi sahip olduğu ismi bölgede yetişen ve yılda bir kez olan Tomara bitkisinden almıştır. Görkemli bir şekilde akan suyu ve şelalenin çıkardığı doğal köpük sesi ziyaretçiler için oldukça dinlendirici bir etki yaratır. Şelale yaklaşık olarak 25 metre yükseklikten akmaktadır ve şelalenin tepesinden enfes Gümüşhane şehir manzarası görülür.
Gümüşhane, Artabel Gölleri
Gümüşhane ilinin yeşili oldukça bol ve temiz havasıyla bilinen parklarından sadece biridir. Her yıl hem yerli hem de yabancı turistlere ev sahipliği yapan bu göl ve tabiat parkı, doğal güzelliğinden dolayı tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra, sessiz ve kalabalık olmayan bir yer arayışınız var ise, oldukça uygun bir bölge olduğunu söyleyebiliriz.
Gümüşhane, Torul Kalesi Cam Seyir Terası
Orta Çağ’da bir haberleşme kulesi olarak kullanılmış olduğu düşünülen Torul Kalesi, kayalıkların en üst noktasına yapılmış olan gözetleme kulesi ile dikkatleri çekmektedir. Kulenin hemen yakınındaki zirveye kurulan ve 240 metre yüksekliğe sahip olan cam seyir terası da ziyaretçilerine mükemmel manzaralar sunmaktadır.
- Gümüşhane, Karaca Cave
- Gümüşhane, Satala Antik Kenti
- Gümüşhane, Kov Kalesi
- Gümüşhane, Taş Köprü Yaylası
Orta Karadeniz’de Gezilecek Yerler
Amasya’da Gezilecek Yerler
Karadeniz gezi rehberi denildiği zaman, elbette yaylalar ve tarihi yapıtlar ile sınırlı kalmak olmaz. Amasya, doğal güzelliği, geçmişi ve tarihi eserleriyle oldukça zengin bir turistik yapıya sahiptir.
Amasya, Amasya Kalesi
Aşağı Kale ve Yukarı Kale olarak iki kısma ayrılmıştır. Aşağı Kale olarak bilinen kısım tepe eteklerinden şehir boyunca çevrelenmiş ve oldukça görkemli bir yapıya sahiptir. Kale surları taştan olmakla birlikte alçak duvarlı olmalarıyla dikkat çeker. Kalenin dört farklı kapısı bulunur: Sekiz Kapısı, Midenos Kapısı, Karanlık Kapı ve Meydan Kapısı’dır.
- Amasya, II. Beyazıt Camii ve Külliyesi
- Amasya, Arkeoloji Müzesi
- Amasya, Ferhat Su Kanalı
- Amasya, Hazeranlar Konağı
Samsun’da Gezilecek Yerler
Samsun’un doğal güzellikleri görmek ve tarihi yapılarını gezmek, anılar biriktirmek hiç kuşkusuz en verimli gezilerden olacaktır. Aynı zamanda Samsun, Cumhuriyet kokan bir şehir olarak bilinir ve turistik amaç dışında yalnızca tarihi bir sebepten dahi sıklıkla gidilmektedir.
Gezilmesi gereken doğal güzellikler ile tarihi yapılar, yakın ve kolay bir mesafede olduğu kadar uzak ve zor yollar üzerinde de bulunabilmektedir. Gezilecek doğal güzelliklerin, tarihi yapıların keyfini tam anlamıyla çıkarmak ve konforlu bir şekilde yolculuk yapmak hiç şüphesiz oldukça önemlidir. Konforlu ve bütçe dostu bir gezi için Rent Go Samsun araç kiralama ofisinden araç kiralamalarınızı oldukça kolay gerçekleştirilebilirsiniz.
Orta Karadeniz gezilecek yerler arasında rotanıza eklemenizi tavsiye ettiğimiz Samsun’un doğal güzellikleri ve tarihi yapıları şöyledir:
Samsun, İlkadım
Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Atatürk’ün Samsun’a çıktığında ilk ayak bastığı ve bağımsızlık için milli mücadeleyi başlattığı yer İlkadım ilçesidir. Cumhuriyet tarihi için oldukça önemli olan bu yer, Samsun’un merkez ilçelerinden bir tanesidir. Yaklaşık 7 Kilometrelik bir sahile şeridine sahiptir.
Samsun, Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ü kurmayları ile beraber Samsun’a getiren Bandırma Vapuru’nun orijinal çizimleriyle yeniden inşa edilen replikası Canik’te yer alan Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi’nde ziyaretçilerini beklemektedir. Ayrıca müzede Atatürk’ün fotoğraflarını, şahsi eşyalarını ve gemi mürettebatının balmumu heykellerini görmeniz mümkün olur.
Samsun, Amisos Tepesi
Baruthane Tepesi olarak da bilinen Amisos Tepesi, Samsun’un İlkadım ilçesinin sınırlarında yer almaktadır. 90’lı yılların başında keşfedilen tepede çok sayıda tümülüs bulunmaktadır. Tepenin tarihi M.Ö 600 yıllarına uzanmaktadır. O dönemde buranın ticaret yolunun başlangıç noktası olarak kullanıldığı bilinmektedir. Tepede bulunan ve ilginç yapılarıyla dikkatleri çeken tümülüsleri mutlaka görmelisiniz.
Samsun, Şahinkaya Kanyonu
Şahinkaya Kanyonu, Kızılırmak üzerindeki en dar ve en uzun geçit olarak bilinmektedir. 2,5 kilometre uzunluğuna sahip olan kanyon kayalıklarının denize olan mesafesi ise 324 metredir. Kanyonun oluşumunun ise, Kızılırmak’ı yarması sonucunda olduğu bilinmektedir.
Samsun, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti
Merkeze 30 km uzaklıkta yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nin olduğu alan Kızılırmak Deltası’nın özelliklerini koruyan en önemli sulak alanlarından birisidir. Bu bölgenin 400 yakın kuş türüne ev sahipliği yaptığı, bu türlerin 100’den fazlasının da bölgeyi üreme noktası olarak kullandığı keşfedilmiştir. Kuş cennetini seyahat programınıza ekleyerek, kuş gözlemciliği yapabilir hatta burada, nesli tehlike altında olan kuş türlerine bile rastlayabilirsiniz.
- Samsun, Göğceli Camii
- Samsun, Onur Anıtı
- Samsun, Gazi Müzesi
- Samsun, Atakum Sahili
- Samsun, Amisos Mezarları
Ordu’da Gezilecek Yerler
Karadeniz’i turla da geçebileceğiniz gibi, kiraladığınız bir araç ile hem konforlu hem de tüm zaman planını kendiniz belirleyerek de gezebilirsiniz. Tercihiniz özel araç konforu ise; siz de gerek şehirdeki gerekse havalimanlarında bulunan Ordu Giresun Havalimanı araç kiralama ofislerinden rahatlıkla faydalanabilirsiniz.
Ordu, Çamaş Kanyonu
Ordu gezilecek yerler arasına girmesini tavsiye ettiğimiz doğal güzelliklerden birisi Çamaş Kanyonu’dur. Ordu il merkezine 53 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Çamaş ilçesine 5 kilometre mesafede bulunan kanyon Budak Köyü’ne bağlıdır. Çamaş Kanyonu, çerisinde akarsu bulundurmaktadır. Serin suyu ile ve tabiatıyla ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekmektedir.
Ordu, Boztepe ve Çambaşı Yaylası
Boztepe, teleferikle çıkılan ve oldukça yüksek bir mevkide bulunan bölgenin adıdır. Yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla tercih ettiği bu bölgeden şehrin tamamı neredeyse gözükmektedir. Etrafında seyyar satıcıların ve küçük işletmelerin bulunduğu Boztepe, aynı zamanda temiz havasıyla da bilinmektedir.
Çambaşı Yaylası olarak bilinen ve Ordu’nun en güzel yaylalarından olan bu yer, yüksekliği nedeniyle hava temizliğinden ve tabiatından dolayı ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Şehrin kalabalığından uzak, etrafı yeşillikler ile çevrili olan Çambaşı Yaylası, sessiz ve kalabalıktan uzak bir tatil isteyenler için oldukça uygun bir seçenektir.
Giresun Kümbet Yaylası
Etrafını ormanların çevrelediği yaylada mesire yerleri ve yürüyüş parkurları bulunmaktadır. Yaylanın çevresinde bakkal, manav ve kasap gibi yiyecek içecek satın alabileceğiniz yerler de mevcuttur. Özellikle temmuz ayında burada düzenlenen şenlikler oldukça popülerdir. Şenlikler boyunca ziyaretçilere yöresel yiyecekler ikram edilir ve konserler düzenlenir.
Ordu’da Seyahat rotanıza eklemenizi tavsiye ettiğimiz diğer yerler;
- Ordu, Asarkaya Kent Ormanı
- Ordu, Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi
- Ordu, Cotyora
- Ordu, Karaoluk Şelalesi
- Ordu, Küpkaya Yaylası
- Ordu, Perşembe Yaylası
Batı Karadeniz’de Gezilecek Yerler
Bolu’da Gezilecek Yerler
Bolu, Abant Gölü
Batı Karadeniz’in en güzel göllerinden birisi şüphesiz Abant Gölü’dür. Mudurnu ilçesine 18 kilometre mesafede bulunan Abant Gölü, yaklaşık 1.350 metre yüksekliktedir. Bölge, tabiat parkı olarak 1988’de koruma altına alınmıştır. Çeşit çeşit ağaçların ve bitkilerin bulunduğu Abant Gölü ve çevresi harika tabiatı ile ziyaretçilerini oldukça etkilemektedir. Bunun yanı sıra, sadece bölgeye özgü olan ve Abant Gölü’nün yüksek yerlerinde bulunan Abant Çiğdemi ile göl içinde bulunan Abant Alabalığı da bölgenin endemik türlerinden olmaktadır. Abant Gölü’nü, Batı Karadeniz gezilecek yerler listenize mutlaka dahil edin.
Bolu, Yedigöller Milli Parkı
Tabiatının güzelliği ve bitki örtüsünün zenginliğiyle bilinen Yedigöller, Mengen ve Yığılca sınırlarında bulunmaktadır. Yedigöller, 1965 yılında milli park olarak ilan edilmiş ve o dönemden günümüze kadar her sene binlerce turisti misafir etmiştir.
Bolu’da seyahat rotanıza ekleyebileceğiniz diğer yerler;
- Bolu, Gölcük Tabiat Parkı
- Bolu, Sülüklü Göl
- Bolu, Çubuk Gölü
- Bolu, Bolu Müzesi
- Bolu, Zafer Kulesi
- Bolu, Kartalkaya Kayak Merkezi
- Bolu, Akkayalar Travertenleri
Zonguldak’ta Gezilecek Yerler
Zonguldak, Filyos Kalesi
Tieion Antik Kenti olarak bilinen yerde bulunan Filyos Kalesi’nin, Eski Roma döneminde inşa edildiği düşünülmektedir. Kale, Karadeniz maviliğine doğru bulunmakta ve buradaki bir burun üzerinde durmaktadır. Kalenin inşasında oldukça büyük ve sağlam taşlar kullanıldığı bilinmektedir. Görkemli görüntüsü ile ve tarihi yapısıyla her yıl çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır.
Zonguldak, Filyos Antik Kenti
İlk dönemlerinde Billaius ismiyle bilinen Filyos Antik Kenti, eski dönemlerde bir ticaret merkez olarak kullanılmıştır. Kentin günümüzdeki ismi ise, kentin o dönemde yaşamış olan bilgini ve kurucusu ‘’Tios’’dan gelmiştir.
Zonguldak seyahatinizde rotanıza eklemenizi tavsiye ettiğimiz diğer yerler;
- Zonguldak, Maden Müzesi
- Zonguldak, Ereğli Müzesi
- Zonguldak, Filyos Plajı
- Zonguldak, Orhangazi Camii
- Zonguldak, Bastoncular Çarşısı
Bartın’da Gezilecek Yerler
Karadeniz’in doğası yalnızca yeşilliği ile ön plana çıkmamaktır. Karadeniz yaylaları ve şelalelerinin yanı sıra, bazı şehirleri vardır ki, oraya gider gitmez bir ruha sahip olduğu hissedilebilir. Bu şehirlerden biri Bartın’dır.
Bartın, Gürcüoluk Mağarası
Bartın ve Amasra içerisinde en sık ziyaret edilen bölgelerden birisidir. Mağaraya ulaşım, şehir merkezinden oldukça kolay olmaktadır. Uzunluğu yaklaşık olarak 169 metre olan Gürcüoluk Mağarası’nın içinde turistlerin yoğun ilgi gösterdiği uzun kesitler ve sivri sarkıtlar bulunmaktadır.
Bartın, Amasra Müzesi
İlk olarak 1955 yılında ufak bir salon olarak müze faaliyetine geçen Amasra Müzesi, ilerleyen yıllarda büyümüştür ve günümüzdeki halini almıştır. Amasra Müzesi, eski medeniyetlere ait yapıtlara, tabletlere ve el işçiliği eserlere ev sahipliği yapmaktadır.
Bartın, Amasra Kalesi
Amasra Kalesi, Amasra’nın en önemli parçalarından biri olmaktadır. Kale tarihi yapısıyla dikkat çekmektedir. Bizans Döneminde yapılmış olduğu düşünülen Amasra Kalesi, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır.
Batı Karadeniz’de bulunan Bartın’da seyahat rotanıza ekleyebileceğiniz diğer yerler;
- Bartın, Amasra Çekiciler Çarşısı
- Bartın, Ulukaya Şelalesi
- Bartın, Kemerdere Köprüsü
- Bartın, Galla Pazarı
Kastamonu’da Gezilecek Yerler
Kastamonu, Ilıca Şelalesi
Kastamonu’na bağlı Ilıca ilçesinde bulunan Ilıca Şelalesi, 14 metre yüksekliğe sahip bir yerde dökülmektedir. Şehrin kalabalığından uzaklaşmak isteyenler için ve yeşilliğin içerisinde olmak isteyenler için oldukça uygun bir dinlenme yeri olmaktadır. Şelale çevresinde hizmet veren işletmeler ve konaklama yapılması adına çeşitli bungalov evler bulunmaktadır.
Kastamonu, Kastamonu Arkeoloji Müzesi
Müze bahçesinin girişinden itibaren ziyaretçileri kendine çekmeyi başaran müze, isminden de anlaşılacağı üzere çok eski dönem eserlerini barındırmaktadır. Karadeniz bölgesi tarihi eserleri konusunda Kastamonu Arkeoloji Müzesi, son derece zengin eserlere ve yapıtlara sahiptir.
Bina bahçesinde Eski Roma’ya ait mimari yapıtlar, heykeller bulunmaktadır ve bununla birlikte Osmanlı Devleti dönemine ait mezar taşları ile karşılaşılmaktadır. Bina, 1941 ile 1943 yılları arasından Antik Pafllagonya civarında bulunan eserlerin toplanmasıyla depo olarak kurulmuştur. İttihat ve Terakki Cemiyet Binası olarak yapılmış olan bina, 1925’te Mustafa Kemal Atatürk’ün buraya ziyareti sırasında yaptığı bir nutka da ev sahipliği yapmıştır.
Kastamonu seyahatiniz boyunca rotanıza eklemenizi tavsiye ettiğimiz diğer yerler;
- Kastamonu, Saat Kulesi
- Kastamonu, Valla Kanyonu Seyir Terası
- Kastamonu, Kastamonu Kalesi
Diğer Blog İçeriklerimiz
Ön ödemeli rezervasyonlar rezervasyon saatinden 24 saat evveline kadar hiçbir ücret kesintisi olmadan iptal edilebilir.
Rezervasyon saatine 24 saatten az bir zaman kalmışsa ve iptal edilmek isteniyorsa toplam kiralamanın ilk gün bedeli iade edilmez.
Bu durumda rezervasyon kira günü bir gün ise iade yapılmaz.
Bu sayfada yer alan güvenlik ve gizlilik kuralları;
1- Gizlilik
M.N.B OTO KİRALAMA VE NAK.TİC.AŞ kullanıcılarımızın bilgilerinin güvenliği ve bütünlüğüne önem vermektedir.
2-Topladığımız Bilgiler
M.N.B OTO KİRALAMA VE NAK.TİC.AŞ, site kullanıcılarından kişilere ait bireysel tanımlayıcı niteliği taşıyan bilgileri toplayabilir. Bu tanım kapsamına girenler: “Servis veya ürün siparişinde kullanılan online formlar ve kullanıcılardan girmeleri istenilen site bünyesindeki diğer form ve uygulamalardır.”
M.N.B OTO KİRALAMA VE NAK.TİC.AŞ, kullanıcıların sitenin hangi sayfalarına daha çok ilgi gösterdikleri , hangi servislerin daha çok dikkat çektiğine ilişkin bilgiler gibi konularda, kullanıcılarından Web Sitesini nasıl kullandıklarına dair bilgi toplayabilir. Aynı zamanda sitenin kullanıcılar tarafından nasıl kullanıldığına dair gözlem yapabilmek adına “çerez (cookie)”ler kullanabilir. Çerez (cookie), web sunucuları tarafından kullanılan, kişisel veya dizüstü bilgisayarlara yerleştirilerek, kullanıcıların mevcut siteyi yendiden ziyaret etmesi halinde kullanıcıyı tanımlayabilmek adına kullanılan yazılım türüdür.
Kullanıcılardan toplanan bu bilgiler bireysel veya bireysel bilgiler ile alakalı bir takım başka bilgiler de olabilmektedir.
3- Toplanılan Bilgilerin Paylaşılması ve Açıklanması
M.N.B OTO KİRALAMA VE NAK.TİC.AŞ, kullanıcılarından topladığı bilgileri yukarıda bahsi geçen amaçlar için diğer güvenilir çözüm ortaklarıyla paylaşabilir. Ayrıca M.N.B OTO KİRALAMA VE NAK.TİC.AŞ kullanıcılarımızdan topladığımız bilgilere dayanan bir takım bireysel niteliği olmayan bilgileri yatırımcılarına ve potansiyel ortaklarına açıklayabilir ve kullanıcılarından topladığı bilgileri şirket yapısındaki herhangi bir değişiklik sonucu ortaya çıkabilecek satış, devir-teslim işlemlerinde transfer edebilir.
4- Güncelleme
Bu sitede yer alan GİZLİLİK POLİTİKASI VE İLKELERİ M.N.B OTO KİRALAMA VE NAK.TİC.AŞ tarafından gerekli görüldüğü şartlarda değiştirilebilir. Yayımlamakta olduğumuz gizlilik ile ilgili bildiriye aykırı davranışları ve sorularınız ile ilgili lütfen [email protected] adresine ulaşınız.