RENT GO

Mobil Uygulamamızı İndirin

X
İndir İndir

Araç Neden Yağ Yakar, Nasıl Önlenir?

Ana Sayfa > Blog >

Otomobil Dünyası

>

Araç Neden Yağ Yakar, Nasıl Önlenir?

7 Dakikalık Okuma Süresi

Yağ, araç motorunun işlevlerini yerine getirmesi için son derece önemlidir. Motor yağı pistonları, silindir duvarlarını, krank şaftını ve bağlantı çubuklarını kayganlaştırarak motorun problemsiz bir şekilde çalışmasını sağlar. Dolaylı olarak da benzinden tasarruf edilmesine olanak sunar.

Motor yağı seviyesini düzenli olarak kontrol etmek ve ideal yağ miktarını sağlamak motoru korurken aynı zamanda aracın ömrünü uzatır. Ancak bazı durumlarda araç yağ yakmaya başlar ve motor yağı eksilir. “Motor yağı neden eksilir?” sorusunun cevaplarından birisi de aracın yağ yakmasıdır. Motor yağı eksikliği aracın performansının düşmesine ve hasar görmesine neden olabilir.

Motorun yağ yakması bazı durumlarda normaldir ancak bazı araçların motoru diğerlerinden daha fazla yağ yakar. Motorun yağ yakmasını önlemek ve aracın sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam etmesini sağlamak için “Araba neden yağ yakar?” sorusunun cevabını bilmek gerekir.

Aracın yağ yakması, en sık karşılaşılan motor arızası türlerinden biridir. Siz de “Yağ yakan araba nasıl anlaşılır?”, “Dizel motor neden yağ yakar?” ve “Araba yağ yakıyor ne yapmalıyım?” gibi sorularınızın yanıtlarını blog yazımızda keşfedebilirsiniz.

arac neden yag yakar

Araç Neden Yağ Yakar?

Aracın yağ yakması birçok motor türünde yaygın görülen bir durumdur. Ancak tüketim miktarı bu noktada ön plandadır. Bazı araç modelleri için yaklaşık 1.500 kilometrede 1 litre yağ yakılması normaldir. Bazı modeller için ise düzgün bir şekilde kullanıldığında 3.500 kilometrede 1 litre civarında yağ yakılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak aracın yağ yakması bir şüphe oluşturduğunda yağ tüketimi yakından izlenmelidir. Ortalama olarak 4.500 kilometrede 1 litreden fazla yağ eksilmesi bir probleme işarettir.

Motor Yağı Nedir?

Motor yağı nedir?” sorusu birçok kişinin merak ettiklerinden birisidir. Günümüzde motor yağları konvansiyonel ve sentetik olmak üzere iki farklı içeriğe sahiptir. Konvansiyonel yağlar basit yapılıdır ve yeni değiştirildikten sonra motor parçaları arasında harika bir kayganlık sağlar. Konvansiyonel yağlar araç yol aldıkça yavaşça etkisini kaybeder ve koruyuculuğu düşer.

Sentetik motor yağları ise daha yüksek performanslı sürüş alışkanlıklarında ve daha yüksek sıcaklıklarda daha yüksek koruculuğa sahiptir. Araç yağı üreticileri zorlu şartları karşılamak için yapay bileşiklerden sentetik yağlar hazırlar. Sentetik yağlar konvansiyonel formüllerden genellikle daha iyidir. Kimyasal stabilitesi sayesinde asidifikasyona ve oksidasyona karşı daha dayanıklıdır.

Motor Yağı Ne İşe Yarar?

Motor yağı, araç motorunun yumuşak ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlar. İçerdiği katkı maddeleri sayesinde birden çok kritik görevi üstlenen motor yağı, motor parçalarının sorunsuz bir şekilde çalışmasını destekler. Dağıtma, temizleme, sürtünmeyi azaltıp aşınmayı önleme, viskozite endeksini optimize etme, akma noktasını düşürme ve  köpüklenmeyi, oksidasyonu ve korozyonu önleme gibi fonksiyonlara sahiptir.

Motorun Yağ Yaktığı Nasıl Anlaşılır?

Arabanın yağ yaktığı nasıl anlaşılır?” sorusunun yanıtı pek çok araç sahibi tarafından merak edilmektedir. Aslında, Motorun yağ yaktığını anlamak oldukça basittir. Yağ seviyesinin düzenli olarak kontrol edilmesi durumunda aracın yağ eksiltip eksiltmediği kolayca anlaşılır. Bunun yanı sıra ikinci el araç alacak ya da araç kiralama ile araç kiralayıp yola çıkacak olan kişilerin kontrol edebileceği başka noktalar da vardır. Bu şekilde aracın motorunun yağ yakıp yakmadığını anlamak mümkün olmaktadır.

Motor yağ yakarsa ne olur?” sorusunun cevabı egzoz dumanında gizlidir. Motoru yağ yakan araçların egzozundan mavimsi renkli duman çıkar. Bunun yanı sıra yağ yakıldığını motorun kendisinden de anlamak mümkündür. Motor çalışma sıcaklığına geldikten sonra yağ kapağını açmanız yeterlidir. Yağ kapağını açtıktan sonra motorda üfleme olduğunu görürseniz bu motorun yağ yaktığı anlamına gelir.

Motor Neden Yağ Yakar?

Motorun yağ yakmasının sebebi olarak birden fazla neden sıralamak mümkündür. “Araç neden yağ yakar?” sorusunun birden fazla nedeni vardır. Motor pistonlarında yer alan segmanların deforme olması, supapların zaman içerisinde aşınma sonucu zarar görmesi, emme supaplarının ve çevresinde yer alan parçaların arızalanması, uzun süre motor yağ seviyesinin olması gerekenden düşük olması motorun yağ yakmasının başlıca nedenleri arasında yer alır. Ayrıca 20 yaşını doldurmuş araçlarda kullanıma bağlı aşınma sonucunda da yağ yakma görülebilmektedir. LPG’li araç yağ eksiltme problemi ile de benzer nedenler yüzünden karşılaşılır.

Dizel araçlarda motor yağ yakıyor ise bu durum yüksek basınç ve sıcaklık, yağ sızıntısı, yanlış hava-yağ karışımı, valf aşınması, yağ pompası sorunları ve piston halkası aşınması gibi nedenlerden kaynaklanıyor olabilir.

Sık Karşılaşılan Yağ Yakma Sebepleri

Yakıt tüketimi üzerinde etkili olan motor yağı bazen yakıt yerine geçip yanar. Motorun yağ yakma nedeni, pistonların ucundaki segmanların gevşemesine bağlı olarak yağın pistonların üzerine çıkması ve subapların arızalanmasıyla yağ yanma odasına kaçmasıdır. Motor yağının eski ya da eksik olması ise motora ait parçaların aşınmasına neden olarak yanmayı tetikleyebilir. Motorun yağ yakmasının farklı nedenleri bulunabilir.

Kalitesiz Motor Yağı Kullanmak

Motorun düzgün bir şekilde çalışması için kalite standartlarına uygun motor yağına ihtiyaç vardır. Kalitesiz motor yağı kullanılması ve yağın içinde parçacıklar olması durumunda motordan istenen performans alınamaz. Kullanılan yağ motora uygun özelliklere sahip değilse, eskimiş ya da kalitesiz ise motor gerekenden fazla yağ kullanır. Yağın renginin değişip kahverengiye ya da siyaha dönüşmesi durumunda motor yağı vakit geçirmeksizin değiştirilmelidir. Aksi takdirde ciddi ve yüksek maliyetli sorunlarla karşılaşılabilir.

Piston Halkalarının Aşınması

Motor yağı azalınca, piston ve motordaki parçalar rahat hareket edememeye başlar. Bunun sonucunda ortaya çıkan aşınma, motora yağ sızmasına neden olur.

Contaların Aşınması

Contalardaki aşınma, yağ sızıntısına neden olabilir. Araç çalıştığı sürece sızma devam eder ve yağ tüketimi artar. Yağ kontrolü konusunda dikkatli olunmadığı takdirde yağ yanması gerçekleşebilir.

Küçük Yağ Yakma Sorunları

Küçük yağ yakma sorunları çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Soruna zamanında müdahale edilmemesi durumunda ilerleyen dönemde motorun ciddi hasarlar görmesine neden olabilir.

Valf Şaft Keçelerinin Yıpranması

Valf şaft keçeleri, valf gövdesinin silindir kapağıyla birleştiği noktada yağ sızdırmazlığı sağlar. Bu keçelerin yıpranması, yağın yanma odasına sızmasına ve yağ yakımına yol açabilir.

Turbo Şarjör Yağ Sızdırması

Turbo şarjör, egzoz gazlarını sıkıştırarak motorun daha fazla güç üretmesini sağlar. Turbo şarjörde bulunan yağ keçeleri zamanla yıpranabilir ve yağ sızdırması meydana gelebilir. Sızan yağ, egzoz sistemine karışarak mavi duman oluşmasına neden olabilir.

Ciddi Yağ Yakma Arızaları

Küçük yağ yakma sorunlarının zaman içerisinde daha ciddi boyutlara ulaşması, motorun ömrünün kısalmasına ve yüksek onarım maliyetlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Motor Bloğunda Çatlak Olması

Motor bloğunda oluşan çatlaklar, yağın soğutma sistemine karışmasına ve motorun aşırı ısınmasına neden olur. Bu durum, motorun yağ yakmasının yanı sıra ciddi hasarlara yol açabilir.

Silindir Duvarlarının Aşınması

Piston halkalarının aşınmasıyla birlikte silindir duvarları da aşınır. Bu durum, piston ile silindir arasındaki sızdırmazlığın tamamen kaybolmasına ve yağın yanma odasına serbestçe akmasına neden olur.

Piston Halkalarının Tamamen Aşınması

Piston halkalarının tamamen aşınması, yağın yanma odasına büyük miktarlarda girmesine ve motorun ciddi şekilde yağ yakmasına neden olur. Bu durum, motorun performansında büyük düşüşlere, aşırı ısınmaya ve hatta motor bloğunun hasar görmesine yol açabilir.

Araç Yağ Yaktığında Ne Zaman Bakıma Götürülmelidir?

Araçta yağ yakma belirtileri görülür görülmez bakıma götürmek soruna erken müdahale edilmesi ve sorunun büyümesinin önlenmesi için önerilir. Aksi takdirde küçük bir yağ sızıntısının ya da hafif bir aşınmasının zaman içerisinde daha ciddi bir sorun hâline gelmesi riski doğabilir.

Aracın Motor Yağı Yakması Nasıl Önlenir?

“Motor neden yağ yakar?” anlaşıldıktan sonra yapılması gereken tek şey motorun mümkünse hiç yağ yakmamasını ya da kabul edilebilir sınırlar içerisinde yağ yakmasını sağlamaktır. Bunun için yapılması gerekenler ise oldukça basittir. Aracın yağını zamanında değiştirmek, araca hararet yaptırmamak ve en önemlisi aracı yüksek devirlerde kullanmamak yağ yakmayı önlemenin en basit yoludur. Öte yandan aracın yağ yakmasına neden olabilecek hasarlı bir parça varsa bu parçanın değiştirilmesi de aracın yağ yakmasını önler.

Araç Motor Yağı Azaldığında Ne Yapılmalıdır?

Araç motor yağı azaldıysa yani yağ seviyesi minimum işaretine yakın ya da bu işaretin altında bulunuyorsa, hemen yağ eklenmesi gerekir.           

Diğer Blog İçeriklerimiz

2024/10/23
Üsküdar’da Gezilecek Yerler
DETAYLAR 
2024/10/23
Sunroof Nedir?
DETAYLAR 
2024/10/23
Şanzıman Nedir?
DETAYLAR 
2024/10/17
Araç Yakıt Tüketimi Nasıl Düşürülür?
DETAYLAR 
2024/09/25
Motor Kulağı Nedir? Motor Kulağı Arızaları
DETAYLAR 
2024/09/23
Narlıkuyu Nerede? Narlıkuyu’ya Nasıl Gidebilirsiniz?
DETAYLAR 
2024/09/20
Hidrolik Direksiyon Nasıl Çalışır?
DETAYLAR 
2024/09/18
İtfaiyeci Koyu Nerededir? Nasıl Gidilir?
DETAYLAR 
2024/08/15
Seyahat Çantası Nasıl Hazırlanır?
DETAYLAR 
2024/08/14
Sagalassos Antik Kenti Nerededir? Nasıl Gidilir?
DETAYLAR 
2024/08/13
Klima Kompresörü Arızası Nasıl Anlaşılır?
DETAYLAR 
2024/08/12
Dim Çayı Nerededir? Nasıl Gidilir?
DETAYLAR 
2024/07/11
Türkiye’nin Doğal Anıtları
DETAYLAR 
2024/07/10
Bademli Köyü Gezi Rehberi
DETAYLAR 
2024/07/09
Fren Limitörü Nedir?
DETAYLAR 
2024/07/08
Eksantrik Mili Nedir?
DETAYLAR 
2024/07/05
Eskişehir’de Ne Yenir?
DETAYLAR 
2024/06/21
Kör Nokta Nedir?
DETAYLAR 
2024/06/20
Bungalov Tatil Rehberi
DETAYLAR 
2024/06/12
En Güzel Uzun Yol Şarkıları
DETAYLAR 
2024/06/11
Uzun Yolda Uyuyakalmamak İçin Yapılacaklar
DETAYLAR 
2024/06/07
2024 Kurban Bayramı’nda Nereye Gidilir?
DETAYLAR 
2024/05/17
Renault Captur Özellikleri Nelerdir?
DETAYLAR 
2024/05/16
Mafsal Nedir? Ne İşe Yarar?
DETAYLAR 
2024/05/15
Kaza Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?
DETAYLAR 
2024/05/14
El Konulan Ehliyet Nasıl Geri Alınır?
DETAYLAR 
2024/05/14
Birgi Köyü Nerede? Birgi Köyü Gezisi
DETAYLAR 
2024/04/29
Park Sensörü Arızası Nedir?
DETAYLAR 
2024/04/28
Kalkış Yaparken Araç Neden Titrer?
DETAYLAR 
2024/04/27
Egzoz Manifoldu Nedir?
DETAYLAR 
2024/04/26
Araç Periyodik Bakımı Nedir?
DETAYLAR 
2024/04/25
Arabaya Pasta Cila Nasıl Çekilir?
DETAYLAR 
2024/04/19
Krank Sensörü Nedir? Arızası Nasıl Anlaşılır?
DETAYLAR 
2024/04/18
Volkswagen Caddy Özellikleri Nelerdir?
DETAYLAR 
2024/04/18
Krank Mili Nedir?
DETAYLAR 
2024/04/16
Konya’da Gezilebilecek Yerler
DETAYLAR 
2024/03/29
Ramazan Bayramı’nda İstanbul’da Gezilecek Yerler
DETAYLAR 
2024/03/28
APP Plaka Nedir?
DETAYLAR 
2024/03/28
Katalizör Nedir? Ne İşe Yarar?
DETAYLAR 
2024/03/28
Kia Picanto İncelemesi
DETAYLAR 
2024/03/28
Rize’de Gezilecek Yerler
DETAYLAR 
2024/03/28
Triger Kayışı Ne Zaman Değişir?
DETAYLAR 
2024/03/06
Peugeot 3008 Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/12/01
2024 Yeniden Değerlendirme Oranı | 2024 MTV Hesaplamaları
DETAYLAR 
2023/11/29
2024 Engelli Araç Muafiyeti
DETAYLAR 
2023/11/28
Antifriz Nedir? Nasıl Kullanılır?
DETAYLAR 
2023/11/27
Kış Lastiği Nasıl Seçilir? Nelere Dikkat Edilmelidir?
DETAYLAR 
2023/10/28
Manuel Araç Nasıl Çalıştırılır?
DETAYLAR 
2023/10/26
Şahıs Şirketine Araç Kiralama
DETAYLAR 
2023/10/24
Kiralık Araçta Hasarı Kim Öder?
DETAYLAR 
2023/10/22
Jeep Renegade Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/10/05
Yaya Geçidi Cezası 2023
DETAYLAR 
2023/10/03
Passat Variant Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/10/01
Çocuk Oto Koltuğu Nedir?
DETAYLAR 
2023/09/29
Filo Kiralama Nedir?
DETAYLAR 
2023/09/28
Eylül Deniz Tatili Rotaları
DETAYLAR 
2023/09/01
Renault Megane Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/08/30
2024 Emniyet Şeridi Cezası
DETAYLAR 
2023/08/28
Göcek’te Gezilecek Yerler
DETAYLAR 
2023/08/26
Direksiyon Titremesi Nedir? Neden Direksiyon Titrer?
DETAYLAR 
2023/08/24
Boyasız Araç Güneş Yanığı Nasıl Giderilir?
DETAYLAR 
2023/07/29
Şasi Nedir? Şasi Numarası Nedir?
DETAYLAR 
2023/07/27
Çıkma Parça Nedir? Oto Çıkma Ürün Kullanılır Mı?
DETAYLAR 
2023/07/25
Citroen C Elysee Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/07/23
Assos Neresidir? Gezilecek Yerler Nerelerdir?
DETAYLAR 
2023/07/20
Ek MTV Ödemesi Nedir? 2023 MTV Fiyatları
DETAYLAR 
2023/07/15
Otoban ve Otoyol Hız Sınırları 2024
DETAYLAR 
2023/07/12
ISOFIX Nedir? Ne İşe Yarar?
DETAYLAR 
2023/07/06
Opel Corsa Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/07/03
Ağır Hasar Kaydı Nedir, Nasıl Sorgulanır?
DETAYLAR 
2023/06/26
Erzurum’da Gezilecek Yerler
DETAYLAR 
2023/05/25
Cam Filmi Yasak Mı? Cam Filmi Cezası Ne Kadar?
DETAYLAR 
2023/05/25
Çekme Belgeli Araç Nedir? Nasıl Trafiğe Çıkarılır?
DETAYLAR 
2023/05/25
Trafikte Geçiş Üstünlüğü Olan Araçlar Hangileridir?
DETAYLAR 
2023/05/25
Renault Zoe Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/05/25
Gelibolu’da Gezilecek Yerler
DETAYLAR 
2023/05/23
Plaka Renkleri ve Anlamları Nelerdir?
DETAYLAR 
2023/05/23
2024 Otoyol ve Köprü Geçiş Ücreti
DETAYLAR 
2023/05/23
Lastik Hava Basıncı Ne Kadar Olmalıdır?
DETAYLAR 
2023/05/23
Dacia Sandero Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/03/31
Plaka Nasıl Değiştirilir? 2024 Plaka Değiştirme Ücretleri
DETAYLAR 
2023/03/31
Otomatik Vites Ehliyeti Nedir? Nasıl Alınır?
DETAYLAR 
2023/03/31
Kia Sorento Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/03/31
Buji Nedir, Ne İşe Yarar? Arıza Belirtileri Nelerdir?
DETAYLAR 
2023/03/31
Beyoğlu’nda Gezilecek Yerler
DETAYLAR 
2023/03/08
Retarder Nedir, Ne İşe Yarar?
DETAYLAR 
2023/02/28
Peugeot 301 Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/02/23
2024 Sürücü Kursu ve Ehliyet Harç Ücretleri
DETAYLAR 
2023/02/08
Araç Neden Yağ Yakar, Nasıl Önlenir?
DETAYLAR 
2023/02/06
14 Şubat Sevgililer Gününde Gezilecek Yerler
DETAYLAR 
2023/01/30
2024 Trafik Cezaları Fiyatları Ne Kadar Oldu?
DETAYLAR 
2023/01/30
Volkswagen Caddy Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/01/30
ECO Mod Nedir, Nasıl Çalışır?
DETAYLAR 
2023/01/30
TRAMER Kaydı Nedir? Nasıl Sorgulanır?
DETAYLAR 
2023/01/30
Sapanca’da Gezilecek Yerler
DETAYLAR 
2023/01/04
Sarıyer’de Gezilecek ve Görülecek Yerler
DETAYLAR 
2023/01/04
Sandık Motor Nedir? Ne İşe Yarar?
DETAYLAR 
2023/01/04
En Az Yakıt Tüketen Arabalar
DETAYLAR 
2023/01/04
Audi Q3 Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/01/04
Araba Direksiyonu Sağda Olan Ülkeler
DETAYLAR 
RentGo Giriş Yap GİRİŞ YAP
ANASAYFA ARAÇLAR KAMPANYALAR OFİSLERİMİZ HAKKIMIZDA KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI
Müşteri Aydınlatma Metni Çerez Politikası Potansiyel Müşteri Aydınlatma Metni İlgili Kişi Başvuru Formu
BAYİLİK BAŞVURU FORMU İLETİŞİM

Ön ödemeli rezervasyonlar rezervasyon saatinden 24 saat evveline kadar hiçbir ücret kesintisi olmadan iptal edilebilir.

Rezervasyon saatine 24 saatten az bir zaman kalmışsa ve iptal edilmek isteniyorsa toplam kiralamanın ilk gün bedeli iade edilmez.

Bu durumda rezervasyon kira günü bir gün ise iade yapılmaz.

Bu sayfada yer alan güvenlik ve gizlilik kuralları;

1- Gizlilik

M.N.B OTO KİRALAMA VE NAK.TİC.AŞ  kullanıcılarımızın bilgilerinin güvenliği ve bütünlüğüne önem vermektedir.

2-Topladığımız Bilgiler

M.N.B OTO KİRALAMA VE NAK.TİC.AŞ,  site kullanıcılarından kişilere ait bireysel tanımlayıcı niteliği taşıyan bilgileri toplayabilir. Bu tanım kapsamına girenler: “Servis veya ürün siparişinde kullanılan online formlar ve kullanıcılardan girmeleri istenilen site bünyesindeki diğer form ve uygulamalardır.”
M.N.B OTO KİRALAMA VE NAK.TİC.AŞ,  kullanıcıların sitenin hangi sayfalarına daha çok ilgi gösterdikleri , hangi servislerin daha çok dikkat çektiğine ilişkin bilgiler gibi konularda, kullanıcılarından Web Sitesini nasıl kullandıklarına dair bilgi toplayabilir. Aynı zamanda sitenin kullanıcılar tarafından nasıl kullanıldığına dair gözlem yapabilmek adına “çerez (cookie)”ler kullanabilir. Çerez (cookie), web sunucuları tarafından kullanılan, kişisel veya dizüstü bilgisayarlara yerleştirilerek, kullanıcıların mevcut siteyi yendiden ziyaret etmesi halinde kullanıcıyı tanımlayabilmek adına kullanılan yazılım türüdür.
Kullanıcılardan toplanan bu bilgiler bireysel veya bireysel bilgiler ile alakalı bir takım başka bilgiler de olabilmektedir.

3- Toplanılan Bilgilerin Paylaşılması ve Açıklanması

M.N.B OTO KİRALAMA VE NAK.TİC.AŞ, kullanıcılarından topladığı bilgileri yukarıda bahsi geçen amaçlar için diğer güvenilir çözüm ortaklarıyla paylaşabilir. Ayrıca M.N.B OTO KİRALAMA VE NAK.TİC.AŞ  kullanıcılarımızdan topladığımız bilgilere dayanan bir takım bireysel niteliği olmayan bilgileri yatırımcılarına ve potansiyel ortaklarına açıklayabilir ve kullanıcılarından topladığı bilgileri şirket yapısındaki herhangi bir değişiklik sonucu ortaya çıkabilecek satış, devir-teslim işlemlerinde transfer edebilir.

4- Güncelleme

Bu sitede yer alan GİZLİLİK POLİTİKASI VE İLKELERİ  M.N.B OTO KİRALAMA VE NAK.TİC.AŞ  tarafından gerekli görüldüğü şartlarda değiştirilebilir. Yayımlamakta olduğumuz gizlilik ile ilgili bildiriye aykırı davranışları ve sorularınız ile ilgili lütfen [email protected] adresine ulaşınız.