RENT GO

Mobil Uygulamamızı İndirin

X
İndir İndir

Egzoz Manifoldu Nedir?

Ana Sayfa > Blog >

Otomobil Dünyası

>

Egzoz Manifoldu Nedir?

6 Dakikalık Okuma Süresi

Hem bireysel olarak hem iş amaçlı kullanılan motorlu araçlar günlük yaşamın vazgeçilmez konfor kaynaklarıdır. Araçların çalışma prensiplerini ve teknik detaylarını anlamak ise konforlarının ve güvenliklerinin korunmasını isteyen pek çok araç sahibinin önem verdiği konulardır. Aracın performansını etkileyen ve emisyon kontrolleri açısından kritik bir rol oynayan egzoz sistemi, motorlu araçların en önemli bileşenlerinden biridir. Bu sistemin önemli unsurlarından egzoz manifoldu ise sürücülerin merak ettiği parçalar arasında yer alır.

Manifold Nedir? Ne İşe Yarar?

Motorlu araçlarda hava ve egzoz gazlarının akışını kontrol eden ve yönlendiren sistem manifold olarak adlandırılır. Dökme demirden imal edilen ve yüksek sıcaklıklara dayanabilen manifolt, farklı kanallara sahip büyük bir boru sistemi olarak nitelendirilebilir.

Manifoldun emme manifoldu ve egzoz manifoldu olmak üzere iki farklı çeşidi vardır. Emme manifoldu motorun hava ihtiyacını karşılar. Hava filtresinin temizlediği havayı motora dağıtan parça emme manifoldudur. Genellikle girişinde bulunan gaz kelebeği, sürücü gaz pedalına basınca açılır ve motora giren hava miktarının kontrolünü sağlar.

Egzoz manifoldu ise motordaki yanmış gazların toplanıp dışarı atılması görevini üstlenir. Yüksek sıcaklıklara dayanıklı olması, egzoz manifoldunun yüksek performansla çalışması açısından önemlidir.

Egzoz Manifoldu Nedir?

Egzoz manifoldu, silindir içinde gerçekleşen yanmaya bağlı olarak ortaya çıkan gazı tahliye etmeyi sağlayan borudur. Genellikle motorun sağ kısmında, katalizör ve silindir arasında konumlandırılmıştır. Motordaki yanma odasında bulunan hava ve yakıt karışımının meydana getirdiği basınç, yanmış gazın dışarı çıkmasını sağlayan egzoz manifoldu sayesinde dengelenir.

Egzoz Manifoldu Ne İşe Yarar?

Egzoz manifoldu, motorun pek çok silindirinin atık gazlarını tek bir boruya toplar, bu sayede motorun performansını ve verimliliğini artırmaya yardımcı olur. Motorun verimliliğinin artması hem egzoz sistemi içindeki gaz akışının optimize edilmesini hem yakıt tasarrufu yapılmasını sağlar. Egzoz manifoldu, motorun atık gazlarını egzoz sistemine daha hızlı ve verimli bir şekilde aktarınca, motor daha iyi çalışmaya ve daha az emisyon üretmeye başlar.

Egzoz manifoldu alüminyum, paslanmaz çelik ve çelik gibi farklı malzemelerden üretilebilir, bunlar arasında aracın gürültü seviyesine ya da performansına göre seçim yapılması mümkündür. Araç için özel olarak tasarlanabilen egzoz manifoldunun araç performansını optimize etmeye yönelik çeşitleri de bulunabilir. Egzoz manifoldunun zamanla aşınması ya da hasar görmesi nedeniyle değiştirilmesi gerekliliği oluşabilmektedir.

Egzoz Manifoldu Arızaları Neden Olabilir?

Egzoz manifoldu arızası genellikle manifolttaki çatlaklardan ya da kırılmalardan kaynaklanır. Isı döngüleri ve/veya yaş genellikle bu çatlakların altında yatan nedenlerdir. Manifoldlar zaman içinde ısıyı alamamaya başlar, bunun sonucunda içlerinde oluşan çatlaklar ilerleyen dönemde küçük delikler hâlini alabilir.

Bozuk egzoz sistemi askıları ise egzoz manifoldu arızalarının diğer bir yaygın nedenidir. Tüm egzoz sistemi birçok askıyla tutulmakta olup bu askılarda meydana gelen herhangi bir bozulma sonucu ağırlığın çoğu manifolda yüklenir. Manifoldlar böyle bir ağırlığı taşımaya yönelik bir dizayna sahip olmadığından zaman içerisinde zarar görür.

Arac egzoz manifoldu

Egzoz Manifoldu Arızaları Nelerdir?

Egzoz manifoldu, motorlu araçlarda çok önemli bir görev üstlenen ve düzenli olarak kontrol edilmesi gereken parçalar arasında yer alır. Arızalanması durumunda motorun performansı ve emisyonlar üzerinde olumsuz etkiler meydana gelir. Ortaya çıkan manifold arızası belirtileri göz ardı edilmemeli, vakit kaybetmeksizin araç servise götürülmelidir. En yaygın görülen egzoz manifoldu arıza belirtileri ve arızaları aşağıdasıralanmıştır.

Sızıntılar

Egzoz manifoldunun bağlantı noktalarında ya da kendisinde çatlak ya da delik oluşması; egzoz gazlarının araç dışına sızmasına, performansın düşmesine ve egzoz sisteminin zarar görmesine neden olabilir. Bunun yanı sıra sık karşılaşılan durumlardan biri olan egzozdan su gelmesi her zaman ciddi bir sorunun varlığına işaret etmeyebilir. Bunu anlamak için aracın servise götürülmesi gerekir.

Paslanma ve Korozyon

Metal bir parça olan egzoz manifoldunun zaman içerisinde paslanması ya da korozyona uğraması riski vardır. Buna bağlı olarak manifoldun yapısında zayıflamalar meydana gelebilir ve çatlama riski artabilir.

Ses Problemleri

Egzoz manifoldundaki arızalar nedeniyle motor çalışırken garip sesler duyulabilir. Bu seslerin nedeni genellikle egzoz gazlarının kaçak yapması ya da manifoldu çatlamasıdır.

Performans Kaybı

Egzoz manifoldundaki arızalar motor performansının etkilenmesine neden olabilir. Gazlar düzgün bir şekilde tahliye edilemediğinden ya da yanlış hava-yakıt karışımından dolayı güç kaybı yaşanması söz konusu olabilir.

Emisyon Sorunları

Egzoz manifoldu arızası, aracın emisyon kontrollerinin etkilenmesine neden olabilir. Egzoz gazları düzgün bir şekilde atılamadığında egzoz emisyonları artabilir ve araç emisyon testlerinden geçemeyebilir.

Manifold Kaçağı Nedir?

Egzoz manifoldu arızaları farklı şekillerde ortaya çıkabilir, ancak genellikle en tehlikeli arızaların sızıntılar olduğu kabul edilir. “Egzoz manifoldu kaçırıyor ne olur?” sorusu gündeme geldiyse, ilk yapılması gereken egzoz manifoldunun kontrol ettirilmesidir. Motorlu araçlarda hava ya da egzoz gazlarının manifolttan sızması durumu olan manifold kaçağı, motorda çeşitli sorunlar ortaya çıkmasına neden olabilir.

Manifold kaçağı olduğunda motor kontrol lambası yanabilir. Motor rölantide çalışırken ya da gaz pedalına basılınca belirginleşen metalik ya da tıslama sesi gelebilir. Ayrıca, aracın yakıt tüketimi artabilir. Manifold kaçağının büyük olduğu durumlarda motorun çalıştırılmasında zorluk yaşanabilir. Aracın altından duman ya da buhar çıkması, aşırı ısınma nedeniyle motor bölmesinden yanık kokusu gelmesi gibi farklı durumlarla karşılaşılabilir.

Manifold tamirati yapilan bir arac.

Manifold Arızaları Nasıl Giderilir?

Manifold arızaları, aracın egzoz sisteminin çalışma performansının düşmesine neden olabilir. Bu arızaların nedeni genellikle egzoz manifoldundaki delikler, çatlaklar ya da sızıntılardır. Manifold arızalarının giderilmesi için öncelikle egzoz manifoldu kontrol edilmeli ve sorunun kaynağı tespit edilmelidir. Bu sayede varsa çatlak, delik ya da sızıntılar belirlenir.

Manifold arızalarının giderilmesi yani tamiri, genellikle çatlağın olduğu yere kaynak yapılması ya da metal yama kullanılması yoluyla gerçekleştirilir. Bazı durumlarda manifoldun tamamen değiştirilmesi gerekliliği doğabilir. Manifold arızalarının giderilmesi uzmanlık gerektiren bir süreç olduğundan mutlaka yetkili servislere başvurulmalıdır.

Egzoz manifoldunda olası bir arızayı önlemek için aracın bakımı düzenli olarak yapılmalıdır. Egzoz sistemi periyodik olarak kontrol ettirilmeli ve parça değiştirilmesi gerekliliğini gösteren belirtiler dikkate alınmalıdır.

Araç kiralama son yıllarda hem bireylerin hem işletmelerin daha sık tercih ettiği bir hizmet hâline gelmiştir. Bunun temel nedeni, araç kiralama hizmetinin sağladığı avantajlardır. Bunların başında araçların bakımının düzenli bir şekilde yapılması gelir. Bu sayede, sürücüler araçların periyodik bakımını kontrol etme gerekliliği olmadan güvenli bir sürüş deneyimi yaşarlar, dönemsel olarak değişen ihtiyaçlarına göre farklı araç segmentleri içerisinden seçim yapma ve kiralık aracı kolayca değiştirme imkânına sahip olurlar.

Diğer Blog İçeriklerimiz

2024/04/29
Park Sensörü Arızası Nedir?
DETAYLAR 
2024/04/28
Kalkış Yaparken Araç Neden Titrer?
DETAYLAR 
2024/04/27
Egzoz Manifoldu Nedir?
DETAYLAR 
2024/04/26
Araç Periyodik Bakımı Nedir?
DETAYLAR 
2024/04/25
Arabaya Pasta Cila Nasıl Çekilir?
DETAYLAR 
2024/04/19
Krank Sensörü Nedir? Arızası Nasıl Anlaşılır?
DETAYLAR 
2024/04/18
Volkswagen Caddy Özellikleri Nelerdir?
DETAYLAR 
2024/04/18
Krank Mili Nedir?
DETAYLAR 
2024/04/16
Konya’da Gezilebilecek Yerler
DETAYLAR 
2024/03/29
Ramazan Bayramı’nda İstanbul’da Gezilecek Yerler
DETAYLAR 
2024/03/28
APP Plaka Nedir?
DETAYLAR 
2024/03/28
Katalizör Nedir? Ne İşe Yarar?
DETAYLAR 
2024/03/28
Kia Picanto İncelemesi
DETAYLAR 
2024/03/28
Rize’de Gezilecek Yerler
DETAYLAR 
2024/03/28
Triger Kayışı Ne Zaman Değişir?
DETAYLAR 
2024/03/06
Peugeot 3008 Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/12/01
2024 Yeniden Değerlendirme Oranı | 2024 MTV Hesaplamaları
DETAYLAR 
2023/11/29
2024 Engelli Araç Muafiyeti
DETAYLAR 
2023/11/28
Antifriz Nedir? Nasıl Kullanılır?
DETAYLAR 
2023/11/27
Kış Lastiği Nasıl Seçilir? Nelere Dikkat Edilmelidir?
DETAYLAR 
2023/10/28
Manuel Araç Nasıl Çalıştırılır?
DETAYLAR 
2023/10/26
Şahıs Şirketine Araç Kiralama
DETAYLAR 
2023/10/24
Kiralık Araçta Hasarı Kim Öder?
DETAYLAR 
2023/10/22
Jeep Renegade Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/10/05
Yaya Geçidi Cezası 2023
DETAYLAR 
2023/10/03
Passat Variant Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/10/01
Çocuk Oto Koltuğu Nedir?
DETAYLAR 
2023/09/29
Filo Kiralama Nedir?
DETAYLAR 
2023/09/28
Eylül Deniz Tatili Rotaları
DETAYLAR 
2023/09/01
Renault Megane Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/08/30
2024 Emniyet Şeridi Cezası
DETAYLAR 
2023/08/28
Göcek’te Gezilecek Yerler
DETAYLAR 
2023/08/26
Direksiyon Titremesi Nedir? Neden Direksiyon Titrer?
DETAYLAR 
2023/08/24
Boyasız Araç Güneş Yanığı Nasıl Giderilir?
DETAYLAR 
2023/07/29
Şasi Nedir? Şasi Numarası Nedir?
DETAYLAR 
2023/07/27
Çıkma Parça Nedir? Oto Çıkma Ürün Kullanılır Mı?
DETAYLAR 
2023/07/25
Citroen C Elysee Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/07/23
Assos Neresidir? Gezilecek Yerler Nerelerdir?
DETAYLAR 
2023/07/20
Ek MTV Ödemesi Nedir? 2023 MTV Fiyatları
DETAYLAR 
2023/07/15
Otoban ve Otoyol Hız Sınırları 2024
DETAYLAR 
2023/07/12
ISOFIX Nedir, Ne İşe Yarar?
DETAYLAR 
2023/07/06
Opel Corsa Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/07/03
Ağır Hasar Kaydı Nedir, Nasıl Sorgulanır?
DETAYLAR 
2023/06/26
Erzurum’da Gezilecek Yerler
DETAYLAR 
2023/05/25
Cam Filmi Yasak Mı? Cam Filmi Cezası Ne Kadar?
DETAYLAR 
2023/05/25
Çekme Belgeli Araç Nedir? Nasıl Trafiğe Çıkarılır?
DETAYLAR 
2023/05/25
Trafikte Geçiş Üstünlüğü Olan Araçlar Hangileridir?
DETAYLAR 
2023/05/25
Renault Zoe Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/05/25
Gelibolu’da Gezilecek Yerler
DETAYLAR 
2023/05/23
Plaka Renkleri ve Anlamları Nelerdir?
DETAYLAR 
2023/05/23
2024 Otoyol ve Köprü Geçiş Ücreti
DETAYLAR 
2023/05/23
Lastik Hava Basıncı Ne Kadar Olmalıdır?
DETAYLAR 
2023/05/23
Dacia Sandero Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/03/31
Plaka Nasıl Değiştirilir? 2024 Plaka Değiştirme Ücretleri
DETAYLAR 
2023/03/31
Otomatik Vites Ehliyeti Nedir? Nasıl Alınır?
DETAYLAR 
2023/03/31
Kia Sorento Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/03/31
Buji Nedir, Ne İşe Yarar? Arıza Belirtileri Nelerdir?
DETAYLAR 
2023/03/31
Beyoğlu’nda Gezilecek Yerler
DETAYLAR 
2023/03/08
Retarder Nedir, Ne İşe Yarar?
DETAYLAR 
2023/02/28
Peugeot 301 Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/02/23
2024 Sürücü Kursu ve Ehliyet Harç Ücretleri
DETAYLAR 
2023/02/08
Araç Neden Yağ Yakar, Nasıl Önlenir?
DETAYLAR 
2023/02/06
14 Şubat Sevgililer Gününde Gezilecek Yerler
DETAYLAR 
2023/01/30
2024 Trafik Cezaları Fiyatları Ne Kadar Oldu?
DETAYLAR 
2023/01/30
Volkswagen Caddy Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/01/30
ECO Mod Nedir, Nasıl Çalışır?
DETAYLAR 
2023/01/30
TRAMER Kaydı Nedir, Nasıl Sorgulanır?
DETAYLAR 
2023/01/30
Sapanca’da Gezilecek Yerler
DETAYLAR 
2023/01/04
Sarıyer’de Gezilecek ve Görülecek Yerler
DETAYLAR 
2023/01/04
Sandık Motor Nedir? Ne İşe Yarar?
DETAYLAR 
2023/01/04
En Az Yakıt Tüketen Arabalar
DETAYLAR 
2023/01/04
Audi Q3 Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/01/04
Araba Direksiyonu Sağda Olan Ülkeler
DETAYLAR 
2022/11/28
İkame Araç Nedir? Hangi Durumlarda İkame Araç Alınabilir?
DETAYLAR 
2022/11/28
Podye Nedir? Araç Podyesi Nerededir ve Nasıl Kontrol Edilir?
DETAYLAR 
2022/11/28
Şarj Dinamosu Nedir? Ne İşe Yarar?
DETAYLAR 
2022/11/28
Varex Egzoz Nedir? Varex Egzoz Nasıl Çalışır?
DETAYLAR 
2022/11/28
Volvo XC60 Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2022/10/21
Araba Nasıl Park Edilir? Araba Park Etme Teknikleri
DETAYLAR 
2022/10/21
Araç Lastikleri Ne Zaman Değiştirilmelidir?
DETAYLAR 
2022/10/21
Ehliyet Numarası Nerede Yazıyor?
DETAYLAR 
2022/10/21
Ford Focus Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2022/10/21
Kadıköy Gezilecek Yerler
DETAYLAR 
2022/09/29
Ford Kuga Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2022/09/29
Muayenesiz Araç Kullanma Cezası
DETAYLAR 
2022/09/29
Türkiye’de En İyi Kamp Alanlar
DETAYLAR 
2022/09/29
Uzun Yola Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler
DETAYLAR 
2022/09/29
Ülkelerin Plaka Kodları Nelerdir?
DETAYLAR 
2022/08/26
Turbo Nedir ve Nasıl Çalışır?
DETAYLAR 
2022/08/26
Toyota Corolla Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2022/08/26
Sakarya Gezilecek Yerler
DETAYLAR 
2022/08/23
Araç Neden Hararet Yapar
DETAYLAR 
2022/08/23
Egzozdan Su Gelmesi Ne Anlama Gelir?
DETAYLAR 
2022/07/28
Mersin Gezilecek Yerler
DETAYLAR 
2022/07/28
Tam Otomatik ve Yarı Otomatik Farkı Nedir?
DETAYLAR 
2022/07/28
HGS Bakiye Sorgulama Nasıl Yapılır?
DETAYLAR 
2022/07/28
Fiat Egea Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2022/07/28
Araç Klima Bakımı Nasıl Yapılır?
DETAYLAR 
2022/07/28
Volkswagen Caravelle Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2022/06/19
Rölanti Ne Demek? Rölanti Ayarı Nedir?
DETAYLAR 
RentGo Giriş Yap GİRİŞ YAP
ANASAYFA ARAÇLAR KAMPANYALAR OFİSLERİMİZ HAKKIMIZDA KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI
Müşteri Aydınlatma Metni Çerez Politikası Potansiyel Müşteri Aydınlatma Metni İlgili Kişi Başvuru Formu
BAYİLİK BAŞVURU FORMU İLETİŞİM

Ön ödemeli rezervasyonlar rezervasyon saatinden 24 saat evveline kadar hiçbir ücret kesintisi olmadan iptal edilebilir.

Rezervasyon saatine 24 saatten az bir zaman kalmışsa ve iptal edilmek isteniyorsa toplam kiralamanın ilk gün bedeli iade edilmez.

Bu durumda rezervasyon kira günü bir gün ise iade yapılmaz.

Bu sayfada yer alan güvenlik ve gizlilik kuralları;

1- Gizlilik

M.N.B OTO KİRALAMA VE NAK.TİC.AŞ  kullanıcılarımızın bilgilerinin güvenliği ve bütünlüğüne önem vermektedir.

2-Topladığımız Bilgiler

M.N.B OTO KİRALAMA VE NAK.TİC.AŞ,  site kullanıcılarından kişilere ait bireysel tanımlayıcı niteliği taşıyan bilgileri toplayabilir. Bu tanım kapsamına girenler: “Servis veya ürün siparişinde kullanılan online formlar ve kullanıcılardan girmeleri istenilen site bünyesindeki diğer form ve uygulamalardır.”
M.N.B OTO KİRALAMA VE NAK.TİC.AŞ,  kullanıcıların sitenin hangi sayfalarına daha çok ilgi gösterdikleri , hangi servislerin daha çok dikkat çektiğine ilişkin bilgiler gibi konularda, kullanıcılarından Web Sitesini nasıl kullandıklarına dair bilgi toplayabilir. Aynı zamanda sitenin kullanıcılar tarafından nasıl kullanıldığına dair gözlem yapabilmek adına “çerez (cookie)”ler kullanabilir. Çerez (cookie), web sunucuları tarafından kullanılan, kişisel veya dizüstü bilgisayarlara yerleştirilerek, kullanıcıların mevcut siteyi yendiden ziyaret etmesi halinde kullanıcıyı tanımlayabilmek adına kullanılan yazılım türüdür.
Kullanıcılardan toplanan bu bilgiler bireysel veya bireysel bilgiler ile alakalı bir takım başka bilgiler de olabilmektedir.

3- Toplanılan Bilgilerin Paylaşılması ve Açıklanması

M.N.B OTO KİRALAMA VE NAK.TİC.AŞ, kullanıcılarından topladığı bilgileri yukarıda bahsi geçen amaçlar için diğer güvenilir çözüm ortaklarıyla paylaşabilir. Ayrıca M.N.B OTO KİRALAMA VE NAK.TİC.AŞ  kullanıcılarımızdan topladığımız bilgilere dayanan bir takım bireysel niteliği olmayan bilgileri yatırımcılarına ve potansiyel ortaklarına açıklayabilir ve kullanıcılarından topladığı bilgileri şirket yapısındaki herhangi bir değişiklik sonucu ortaya çıkabilecek satış, devir-teslim işlemlerinde transfer edebilir.

4- Güncelleme

Bu sitede yer alan GİZLİLİK POLİTİKASI VE İLKELERİ  M.N.B OTO KİRALAMA VE NAK.TİC.AŞ  tarafından gerekli görüldüğü şartlarda değiştirilebilir. Yayımlamakta olduğumuz gizlilik ile ilgili bildiriye aykırı davranışları ve sorularınız ile ilgili lütfen [email protected] adresine ulaşınız.