RENT GO

Mobil Uygulamamızı İndirin

X
İndir İndir

Süspansiyon Nedir? Süspansiyon Sistemi Ne İşe Yarar?

Ana Sayfa > Blog >

Otomobil Dünyası

>

Süspansiyon Nedir? Süspansiyon Sistemi Ne İşe Yarar?

7 Dakikalık Okuma Süresi

Günümüzde otomobil performansı denildiğinde akla ilk olarak beygir gücü, tork ya da 0 – 100 km hızlanma süresi gibi faktörler gelmektedir. Ancak araç konforu için en önemli bileşenlerden bir tanesi de süspansiyonlardır.

Süspansiyon nedir?” sorusuna “Süspansiyon aracın tekerlekleri ile yol arasındaki sürtünmeyi maksimize etmeyi sağlayan bir parçadır.” yanıtı verilebilir. Sistem daha dengeli araç hakimiyeti ve yol çekişi sağladığı gibi aynı zamanda araç içindeki yolculular için konforlu bir yolculuk deneyimi sunar. Diğer taraftan “Süspansiyon ne demek?” sorusunun cevabı ise oldukça farklıdır. Süspansiyon kelime anlamı olarak Türkçede asıltı anlamına gelmektedir.

Bu yazımızda araç süspansiyon sistemi ve araç süspansiyon görevleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Süspansiyon Nedir?

Basit bir şekilde süspansiyon, aracın yoldan aldığı karşı gücü sönümleyerek aracın dikey eksende mümkün olduğunca hareketsiz kalmasını sağlayan sistemdir. Yolların mükemmel düzlükte olması durumunda süspansiyonlara ihtiyaç duyulmaz ancak yollar düz olmaktan oldukça uzak olduğu için süspansiyona ihtiyaç duyulmaktadır. Yollarda bulunan çakıllar, tümsekler ya da çukurlar araç üzerinde yukarı yönlü hızlanmaya neden olur. Süspansiyon sistemi içerisinde bulunan hidrolik ve yaylar sayesinde bu etki olabildiğince hafifletilerek araç kabininin bu hızlanmadan en az şekilde etkilenmesi sağlanır.  Yaylar, şok emiciler, araç bağlantıları, denge çubuğu gibi parçalar süspansiyon sistemini oluşturur.

Süspansiyon Sistemi Nedir?

“Süspansiyon sistemi nedir?” nedir sorusunun cevabı basitçe araç süspansiyonunu oluşturan bileşenlerin tamamı şeklinde verilebilir. Yaylar, amortisör, askı sistemi, denge çubukları, salıncak kolları ve rotiller süspansiyon sistemini oluşturan parçalardır. Bu parçaların kendi içerisinde farklı türleri bulunur. Yaylar kendi içerisinde helisel, yaprak, burulma çubuklu ve pnömatik olarak değişiklik göstermektedir. Benzer bir şekilde askı sistemleri de serbest askı ve sabit askı sistemi olarak ikiye ayrılır. Bu sistemler kullanım alanları ile birbirinden ayrışır.

Sabit süspansiyon olarak da bilinen sabit askı, binek otomobiller için yeterli konforu sağlayamadığından kamyon ya da tır gibi ağır ticari araçlarda tercih edilir. Benzer bir şekilde binek otomobillerde, minibüslerde ya da küçük kamyonetlerin ön tarafında helezon yaylar tercih edilmektedir.

Süspansiyon Ne İşe Yarar?

Dünyadaki tüm güçlerin bir büyüklüğü ve bir yönü vardır. Yoldaki bir tümsek aracın tekerleğinin dikey eksende yukarı çıkmasına ve sonra aşağıya inmesine neden olur. Bu hareketin gücü de tümseğin büyüklüğüne göre değişir. Ancak tümsek ne kadar büyük ya da ne kadar küçük olsa da araçta yukarı yönlü bir hareketlenme meydana gelir. Herhangi bir engel olmadığında dikey güç direkt olarak arabaya iletilir ve arabanında yukarı yönlü hareketlenmesine yol açar. Bu gibi durumda tekerleğin yolla teması tamamen kesilir ve sonrasında yer çekimi kuvvetiyle tekrar yere iner. Tekerleği ve aracı yukarı yönlü harekete zorlayan bu gücün sönümlenmesi ve aracın yukarı yönlü harekete geçmesinin engellenmesi için süspansiyon sistemi kullanılır. Bununla beraber süspansiyonlar tekerleğin sürekli olarak yola temas etmesini sağlayarak yol tutuşunu güçlendirir aracın daha iyi bir çekiş yakalamasını sağlar. Aynı zamanda virajlarda araç daha kolay yolda tutulur. “Süspansiyon ne işe yarar?” sorusun en net cevabı bu şekilde aktarılabilir.

Süspansiyon sisteminin görevi nedir?” sorusunun yanıtları şu şekilde sıralanabilir:

  • Sürüş konforu maksimize edilir. Sürüş sırasında meydana gelen titreşimler azaltılır ve darbeler en az seviyede hissedilir. Hem düz yolda hem de bozuk yol şartlarında hızlanırken de fren yaparken de yol tutuşu iyileşebilir.
  • Virajlarda da ani dönüş yapılması gereken durumlarda da araç dengesini koruyabilir.
  • Aracın yalpalaması engellenebilir.
  • Frene basıldığında araç dengesinin korunması sağlanır, böylece fren mesafesi azalabilir.

Araç süspansiyon sistemi efektif çalıştığında hem daha güvenli hem de konforlu bir süreç yaşanabilir. Bu nedenle araç süspansiyon bakımının düzenli yapılması gerekir. Araçların optimal performansının korunmasında önemli rol oynayan süspansiyon sistemi aracın şasisi ile tekerlekleri arasındaki bir köprü gibi düşünülebilir.

Süspansiyonun Parçaları Nelerdir?

Süspansiyon sistemi elemanları arasında yaylar, kollar, viraj demirleri, salıncaklar, rotiller ve amortisörler bulunur. Bu süspansiyon parçaları özetle şu işlevlere sahiptir: 

  • Şok emici olarak da adlandırılabilen amortisörler, yoldaki bozuklukların araç seyrine olan etkisini minimize etmeye yardımcı olur. Titreşimlerin absorbe edilmesinde görev yaparlar.
  • Stabilizatör ya da denge çubuğu olarak da bilinen viraj demiri, viraj dönüşleri sırasında aracın dengesini sağlar. Böylece viraj alınırken aracın savrulma riskini azaltır.
  • En önemli süspansiyon parçalarından birisi de arasında yaylardır. Aracın tüm yükünü üstlenirler, esnek yapıları sayesinde tekerlekler ile şasi arasındaki ideal mesafenin korunmasına yardımcı olur.
  • Kollar tekerleklerin hem dikey hem de yatay hareketini kontrol eden askı sistemi şeklinde kısaca tanımlanabilir. Tekerleklerin ideal konumda kalmasına yardımcı olan bu süspansiyon sistemi elemanı yol tutuşunu en iyi hâle getirir.
  • Genellikle ön tekerlerin direksiyon sistemine bağlanmasını sağlayan rotiller, aracın en doğru şekilde yönlendirilmesine yardımcı olur. Süspansiyon sisteminin efektif çalışmasına katkıda bulunan rotiller bozulduğunda direksiyonda boşluk hissedilmesi, ses gelmesi ve araçta dengesizlik gibi sorunlar görülebilir.
  • Sürüş esnasında tekerleklerin yere eşit temasından sorumlu süspansiyon parçası salıncak olarak adlandırılır. Salıncak bozulursa tekerlekler aşınabilir ve bu aşınma düzensiz olabileceğinden sürüş güvenliği tehlikeye girebilir.

Süspansiyon Türleri Nelerdir?

Süspansiyon türleri sabit ve bağımsız olarak ikiye ayrılır. Sabit süspansiyonlu araçlarda sağ ve sol tekerlek tek bir aksı paylaşır. Bu durum sağ ya da sol tekerleğin bir tümsek sonucu yukarı yönlü hareket etmesi durumunda diğer tekerleğin de benzer hareketi gerçekleştirmesine yol açar. Günümüzde tırlarda ya da binek araçların arka tekerlerinde bu sistem hala yaygın olarak kullanılır. Bağımsız süspansiyon ise adından anlaşılabileceği gibi tekerler birbirinden bağımsızdır. Sol arka tekerlek bir tümsekten geçtiğinde diğer tekerlekler normal bir şekilde yoluna devam eder. Bağımsız süspansiyon sürüş konforunu önemli ölçüde artırmaktadır.

Süspansiyon Testi Nedir?

Süspansiyon bileşenlerinin kapsamlı olarak incelenmesi ve süspansiyon sisteminin efektif olarak çalışıp çalışmadığının anlaşılması için gerçekleştirilen test, süspansiyon testi olarak adlandırılır. Bu test sayesinde sürüş konforu, yol tutuşu ve güvenlik gibi son derece önemli parametreler hakkında bilgi edinilebilir.

Süspansiyon sistemi test edildiğinde aracın performansının değerlendirilmesi, güvenlik açığı olup olmadığının anlaşılması, sistemde arıza bulunup bulunmadığının belirlenmesi gibi önemli kazanımlar elde edilebilir.

Araç kiralama hizmeti almak isteyen ve bu hizmeti güvenilir firmalardan alan sürücüler bakımı düzenli olarak yapılan araçlarla yola çıkmanın keyfini sürebilirler. Farklı araç segmentleri arasından ihtiyaçlar doğrultusunda seçim yapmak ve her zaman güvenli bir sürüş deneyimi yaşamak için siz de Rent Go’yu ziyaret edebilirsiniz.

Süspansiyon Testi Nasıl Yapılır?

Süspansiyon sistemi kontrolü sırasında amortisör, amortisör mili, denge çubukları, rotiller, şasi bağlantı noktası gibi bileşenler detaylı olarak incelenir. Görsel inceleme sırasında sistemde sızıntı, aşınma ya da çatlama olup olmadığı ölçümlenir.

Test sırasında bilgisayarlı cihazlar kullanılır. Her bir bileşenin verimlilik değerleri belirlenir. Bunun için aracın test alanına alınması ve test düzeneğine sabitlenmesi öncelikli adımlardır. Daha sonra test sırasında süspansiyon sistemi bileşenlerinin performansını ölçen cihazlar hazırlanır, amortisörlere titreşim verilir. Verilen titreşimin araçtaki etkileri yine bilgisayarlarca incelenir. Test sırasında elde edilen tüm veriler toplanır ve değerlendirilerek rapor hazırlanır.

Süspansiyon testi sayesinde araçtaki arızalar erken süreçte tespit  edilebilir. Böylelikle hem sürüş güvenliği hem de sürüş konforu maksimize edilebilir. Peki bu test ne zaman yapılmalıdır?

  • Araçların sürüş sırasında dengesi bozuluyorsa,
  • Aşırı titreşim ve dengesizlik hissediliyorsa,
  • Araç bir yöne doğru çekiyorsa,
  • Lastikler arasında aşınma farklılığı bulunuyorsa,
  • Araç içindeyken yol koşullarındaki bozukluklar belirgin şekilde hissediliyorsa süspansiyon testi yapılması gerekliliği gündeme gelebilir.

Diğer Blog İçeriklerimiz

2024/09/25
Motor Kulağı Nedir? Motor Kulağı Arızaları
DETAYLAR 
2024/09/23
Narlıkuyu Nerede? Narlıkuyu’ya Nasıl Gidebilirsiniz?
DETAYLAR 
2024/09/20
Hidrolik Direksiyon Nasıl Çalışır?
DETAYLAR 
2024/09/18
İtfaiyeci Koyu Nerededir? Nasıl Gidilir?
DETAYLAR 
2024/08/15
Seyahat Çantası Nasıl Hazırlanır?
DETAYLAR 
2024/08/14
Sagalassos Antik Kenti Nerededir? Nasıl Gidilir?
DETAYLAR 
2024/08/13
Klima Kompresörü Arızası Nasıl Anlaşılır?
DETAYLAR 
2024/08/12
Dim Çayı Nerededir? Nasıl Gidilir?
DETAYLAR 
2024/07/11
Türkiye’nin Doğal Anıtları
DETAYLAR 
2024/07/10
Bademli Köyü Gezi Rehberi
DETAYLAR 
2024/07/09
Fren Limitörü Nedir?
DETAYLAR 
2024/07/08
Eksantrik Mili Nedir?
DETAYLAR 
2024/07/05
Eskişehir’de Ne Yenir?
DETAYLAR 
2024/06/21
Kör Nokta Nedir?
DETAYLAR 
2024/06/20
Bungalov Tatil Rehberi
DETAYLAR 
2024/06/12
En Güzel Uzun Yol Şarkıları
DETAYLAR 
2024/06/11
Uzun Yolda Uyuyakalmamak İçin Yapılacaklar
DETAYLAR 
2024/06/07
2024 Kurban Bayramı’nda Nereye Gidilir?
DETAYLAR 
2024/05/17
Renault Captur Özellikleri Nelerdir?
DETAYLAR 
2024/05/16
Mafsal Nedir? Ne İşe Yarar?
DETAYLAR 
2024/05/15
Kaza Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?
DETAYLAR 
2024/05/14
El Konulan Ehliyet Nasıl Geri Alınır?
DETAYLAR 
2024/05/14
Birgi Köyü Nerede? Birgi Köyü Gezisi
DETAYLAR 
2024/04/29
Park Sensörü Arızası Nedir?
DETAYLAR 
2024/04/28
Kalkış Yaparken Araç Neden Titrer?
DETAYLAR 
2024/04/27
Egzoz Manifoldu Nedir?
DETAYLAR 
2024/04/26
Araç Periyodik Bakımı Nedir?
DETAYLAR 
2024/04/25
Arabaya Pasta Cila Nasıl Çekilir?
DETAYLAR 
2024/04/19
Krank Sensörü Nedir? Arızası Nasıl Anlaşılır?
DETAYLAR 
2024/04/18
Volkswagen Caddy Özellikleri Nelerdir?
DETAYLAR 
2024/04/18
Krank Mili Nedir?
DETAYLAR 
2024/04/16
Konya’da Gezilebilecek Yerler
DETAYLAR 
2024/03/29
Ramazan Bayramı’nda İstanbul’da Gezilecek Yerler
DETAYLAR 
2024/03/28
APP Plaka Nedir?
DETAYLAR 
2024/03/28
Katalizör Nedir? Ne İşe Yarar?
DETAYLAR 
2024/03/28
Kia Picanto İncelemesi
DETAYLAR 
2024/03/28
Rize’de Gezilecek Yerler
DETAYLAR 
2024/03/28
Triger Kayışı Ne Zaman Değişir?
DETAYLAR 
2024/03/06
Peugeot 3008 Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/12/01
2024 Yeniden Değerlendirme Oranı | 2024 MTV Hesaplamaları
DETAYLAR 
2023/11/29
2024 Engelli Araç Muafiyeti
DETAYLAR 
2023/11/28
Antifriz Nedir? Nasıl Kullanılır?
DETAYLAR 
2023/11/27
Kış Lastiği Nasıl Seçilir? Nelere Dikkat Edilmelidir?
DETAYLAR 
2023/10/28
Manuel Araç Nasıl Çalıştırılır?
DETAYLAR 
2023/10/26
Şahıs Şirketine Araç Kiralama
DETAYLAR 
2023/10/24
Kiralık Araçta Hasarı Kim Öder?
DETAYLAR 
2023/10/22
Jeep Renegade Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/10/05
Yaya Geçidi Cezası 2023
DETAYLAR 
2023/10/03
Passat Variant Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/10/01
Çocuk Oto Koltuğu Nedir?
DETAYLAR 
2023/09/29
Filo Kiralama Nedir?
DETAYLAR 
2023/09/28
Eylül Deniz Tatili Rotaları
DETAYLAR 
2023/09/01
Renault Megane Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/08/30
2024 Emniyet Şeridi Cezası
DETAYLAR 
2023/08/28
Göcek’te Gezilecek Yerler
DETAYLAR 
2023/08/26
Direksiyon Titremesi Nedir? Neden Direksiyon Titrer?
DETAYLAR 
2023/08/24
Boyasız Araç Güneş Yanığı Nasıl Giderilir?
DETAYLAR 
2023/07/29
Şasi Nedir? Şasi Numarası Nedir?
DETAYLAR 
2023/07/27
Çıkma Parça Nedir? Oto Çıkma Ürün Kullanılır Mı?
DETAYLAR 
2023/07/25
Citroen C Elysee Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/07/23
Assos Neresidir? Gezilecek Yerler Nerelerdir?
DETAYLAR 
2023/07/20
Ek MTV Ödemesi Nedir? 2023 MTV Fiyatları
DETAYLAR 
2023/07/15
Otoban ve Otoyol Hız Sınırları 2024
DETAYLAR 
2023/07/12
ISOFIX Nedir? Ne İşe Yarar?
DETAYLAR 
2023/07/06
Opel Corsa Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/07/03
Ağır Hasar Kaydı Nedir, Nasıl Sorgulanır?
DETAYLAR 
2023/06/26
Erzurum’da Gezilecek Yerler
DETAYLAR 
2023/05/25
Cam Filmi Yasak Mı? Cam Filmi Cezası Ne Kadar?
DETAYLAR 
2023/05/25
Çekme Belgeli Araç Nedir? Nasıl Trafiğe Çıkarılır?
DETAYLAR 
2023/05/25
Trafikte Geçiş Üstünlüğü Olan Araçlar Hangileridir?
DETAYLAR 
2023/05/25
Renault Zoe Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/05/25
Gelibolu’da Gezilecek Yerler
DETAYLAR 
2023/05/23
Plaka Renkleri ve Anlamları Nelerdir?
DETAYLAR 
2023/05/23
2024 Otoyol ve Köprü Geçiş Ücreti
DETAYLAR 
2023/05/23
Lastik Hava Basıncı Ne Kadar Olmalıdır?
DETAYLAR 
2023/05/23
Dacia Sandero Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/03/31
Plaka Nasıl Değiştirilir? 2024 Plaka Değiştirme Ücretleri
DETAYLAR 
2023/03/31
Otomatik Vites Ehliyeti Nedir? Nasıl Alınır?
DETAYLAR 
2023/03/31
Kia Sorento Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/03/31
Buji Nedir, Ne İşe Yarar? Arıza Belirtileri Nelerdir?
DETAYLAR 
2023/03/31
Beyoğlu’nda Gezilecek Yerler
DETAYLAR 
2023/03/08
Retarder Nedir, Ne İşe Yarar?
DETAYLAR 
2023/02/28
Peugeot 301 Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/02/23
2024 Sürücü Kursu ve Ehliyet Harç Ücretleri
DETAYLAR 
2023/02/08
Araç Neden Yağ Yakar, Nasıl Önlenir?
DETAYLAR 
2023/02/06
14 Şubat Sevgililer Gününde Gezilecek Yerler
DETAYLAR 
2023/01/30
2024 Trafik Cezaları Fiyatları Ne Kadar Oldu?
DETAYLAR 
2023/01/30
Volkswagen Caddy Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/01/30
ECO Mod Nedir, Nasıl Çalışır?
DETAYLAR 
2023/01/30
TRAMER Kaydı Nedir? Nasıl Sorgulanır?
DETAYLAR 
2023/01/30
Sapanca’da Gezilecek Yerler
DETAYLAR 
2023/01/04
Sarıyer’de Gezilecek ve Görülecek Yerler
DETAYLAR 
2023/01/04
Sandık Motor Nedir? Ne İşe Yarar?
DETAYLAR 
2023/01/04
En Az Yakıt Tüketen Arabalar
DETAYLAR 
2023/01/04
Audi Q3 Özellikleri ve İncelemesi
DETAYLAR 
2023/01/04
Araba Direksiyonu Sağda Olan Ülkeler
DETAYLAR 
2022/11/28
İkame Araç Nedir? Hangi Durumlarda İkame Araç Alınabilir?
DETAYLAR 
2022/11/28
Podye Nedir? Araç Podyesi Nerededir ve Nasıl Kontrol Edilir?
DETAYLAR 
2022/11/28
Şarj Dinamosu Nedir? Arızasını Nasıl Anlarsınız?
DETAYLAR 
2022/11/28
Varex Egzoz Nedir? Varex Egzoz Nasıl Çalışır?
DETAYLAR 
RentGo Giriş Yap GİRİŞ YAP
ANASAYFA ARAÇLAR KAMPANYALAR OFİSLERİMİZ HAKKIMIZDA KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI
Müşteri Aydınlatma Metni Çerez Politikası Potansiyel Müşteri Aydınlatma Metni İlgili Kişi Başvuru Formu
BAYİLİK BAŞVURU FORMU İLETİŞİM

Ön ödemeli rezervasyonlar rezervasyon saatinden 24 saat evveline kadar hiçbir ücret kesintisi olmadan iptal edilebilir.

Rezervasyon saatine 24 saatten az bir zaman kalmışsa ve iptal edilmek isteniyorsa toplam kiralamanın ilk gün bedeli iade edilmez.

Bu durumda rezervasyon kira günü bir gün ise iade yapılmaz.

Bu sayfada yer alan güvenlik ve gizlilik kuralları;

1- Gizlilik

M.N.B OTO KİRALAMA VE NAK.TİC.AŞ  kullanıcılarımızın bilgilerinin güvenliği ve bütünlüğüne önem vermektedir.

2-Topladığımız Bilgiler

M.N.B OTO KİRALAMA VE NAK.TİC.AŞ,  site kullanıcılarından kişilere ait bireysel tanımlayıcı niteliği taşıyan bilgileri toplayabilir. Bu tanım kapsamına girenler: “Servis veya ürün siparişinde kullanılan online formlar ve kullanıcılardan girmeleri istenilen site bünyesindeki diğer form ve uygulamalardır.”
M.N.B OTO KİRALAMA VE NAK.TİC.AŞ,  kullanıcıların sitenin hangi sayfalarına daha çok ilgi gösterdikleri , hangi servislerin daha çok dikkat çektiğine ilişkin bilgiler gibi konularda, kullanıcılarından Web Sitesini nasıl kullandıklarına dair bilgi toplayabilir. Aynı zamanda sitenin kullanıcılar tarafından nasıl kullanıldığına dair gözlem yapabilmek adına “çerez (cookie)”ler kullanabilir. Çerez (cookie), web sunucuları tarafından kullanılan, kişisel veya dizüstü bilgisayarlara yerleştirilerek, kullanıcıların mevcut siteyi yendiden ziyaret etmesi halinde kullanıcıyı tanımlayabilmek adına kullanılan yazılım türüdür.
Kullanıcılardan toplanan bu bilgiler bireysel veya bireysel bilgiler ile alakalı bir takım başka bilgiler de olabilmektedir.

3- Toplanılan Bilgilerin Paylaşılması ve Açıklanması

M.N.B OTO KİRALAMA VE NAK.TİC.AŞ, kullanıcılarından topladığı bilgileri yukarıda bahsi geçen amaçlar için diğer güvenilir çözüm ortaklarıyla paylaşabilir. Ayrıca M.N.B OTO KİRALAMA VE NAK.TİC.AŞ  kullanıcılarımızdan topladığımız bilgilere dayanan bir takım bireysel niteliği olmayan bilgileri yatırımcılarına ve potansiyel ortaklarına açıklayabilir ve kullanıcılarından topladığı bilgileri şirket yapısındaki herhangi bir değişiklik sonucu ortaya çıkabilecek satış, devir-teslim işlemlerinde transfer edebilir.

4- Güncelleme

Bu sitede yer alan GİZLİLİK POLİTİKASI VE İLKELERİ  M.N.B OTO KİRALAMA VE NAK.TİC.AŞ  tarafından gerekli görüldüğü şartlarda değiştirilebilir. Yayımlamakta olduğumuz gizlilik ile ilgili bildiriye aykırı davranışları ve sorularınız ile ilgili lütfen [email protected] adresine ulaşınız.